Kodak diende in november een aanklacht in vanwege de mogelijke patentbreuk. Kodak noemt geen specifieke productnamen die LG en Samsung zouden kopiëren. In juni van dit jaar introduceerde het bedrijf bijvoorbeeld samen met Motorola de ZN5, of de Kodak Phone. Dit is de eerste telefoon met kodaksoftware waardoor gebruikers sneller foto's kunnen nemen en in betere kwaliteit.

De aanklacht is gehonoreerd door de International Trade Commission die nu een onderzoek gaat instellen naar LG en Samsung. Kodak wil met behulp van het die commissie voorkomen dat de twee bedrijven producten in de VS gaan verkopen die te veel lijken op de artikelen van Kodak.

Niet tevreden

De drie bedrijven hebben getracht onderling tot een compromis te komen maar Kodak zou volgens PCWorld niet tevreden zijn geweest met de aangeboden voorstellen. Kodak heeft naar eigen zeggen LG en Samsung in 2004 al benaderd omdat ze bepaalde patenten zouden schenden.

Kodak heeft vaker bedrijven aangeklaagd wegens patentschending. Begin vorig jaar legden Sony en Kodak een patentruzie bij die bijna drie jaar duurde. In 2001 maakte het bedrijf nog ruzie over de fotosoftware in Windows XP, die zaak werd gewonnen en Microsoft paste de software aan.