Fotografiebedrijf Eastman Kodak heeft voor die patenten onlangs nog overeenkomsten gesloten met elektronicabedrijven Samsung en LG. Met eerstgenoemde is begin deze week een contract voor royaltybetalingen gesloten, en met laatstgenoemde smartphonemaker begin december. Veel eerder hebben bedrijven als Nokia, Motorola en Sony Ericsson al wederzijdse licentieovereenkomsten gesloten met Kodak.

Net als Nokia

Met die patentbevestigende deals op zak neemt Kodak nu Apple en Research In Motion (RIM) op de korrel. Het Amerikaanse bedrijf dient zijn patentaanklacht in bij de International Trade Commission (ITC). Daar heeft Nokia ook een patentzaak lopen tegen Apple, die overigens niet alleen de iPhone betreft.

Kodak heeft, eveneens net als Nokia, zijn zaak ook aanhangig gemaakt bij een reguliere rechtbank. Daarbij lopen nu twee zaken: één over de camerakwestie en één over een breed patent op het aanroepen van het ene computerprogramma door een andere applicatie. Die tweede zaak heeft ook een juridisch precedent, meldt ict-nieuwssite Cnet. Kodak heeft in met dat patent in 2002 Sun Microsystems aangeklaagd om Java, en daarin na twee jaar betalingen middels een schikking gekregen.

De aanklager meldt in zijn persbericht dat het in december nog een bevestiging van zijn patent heeft gekregen van de ITC. Dat is gebeurd in het patentconflict van Kodak met Samsung, wat dus uiteindelijk wel tot een deal heeft geleid.

Vastgelopen gesprekken

Laura Quatela, patentjurist bij Kodak, zegt dat het bedrijf nu overgaat tot aanklachten nadat gesprekken zijn vastgelopen. "In het geval van Apple en RIM hebben we met beide bedrijven al jaren gesprekken gevoerd in een poging deze kwestie vriendschappelijk op te lossen. We zijn niet in staat gebleken een bevredigende overeenkomst te bereiken."

Zij verklaart dat Kodak niet uit is op een verkoopverbod, maar op compensatie voor het gebruik van zijn gepatenteerde technologie. De hoogte van die geëiste vergoeding is niet bekend gemaakt. The Wall Street Journal meldt dat het financieel onder druk staande Kodak meer munt wil slaan uit zijn brede patentportfolio. Het heeft daarbij een doel gesteld van 250 tot 350 miljoen dollar aan jaarlijkse omzet uit licenties op intellectueel eigendom.

Importverbod

Toch eist Kodak bij de ITC een importverbod voor apparaten van Apple en RIM die inbreuk maken. Dit betreft bepaalde modellen telefoons, maar ook draadloze communicatieapparatuur en andere apparaten met digitale camera's erin. Mogelijk dat dit dus ook MacBooks en iMacs betreft. Nokia neemt die Apple-producten in ieder geval op de korrel in zijn derde aanklacht, begin dit jaar ingediend, tegen de Mac-maker.