Tegelijkertijd met de bestuurswisseling, waarschuwde VMware dat de omzetgroei lager uitvalt dan eerder voorspeld. De firma maakte niet duidelijk of de twee feiten met elkaar te maken hadden, maar beleggers leken daarop het vertrouwen te verliezen. Het aandeel daalde 25 procent, waarmee zo'n 5 miljard dollar aan beurswaarde verdampte.

VMware is de grootste aanbieder van virtualisatiesoftware. De firma is onderdeel van storagespecialist EMC. Sinds vorig jaar augustus wordt zo'n 10 procent van de aandelen VMware aan de beurs van New York verhandeld.

Beurslieveling

Het aandeel was korte tijd de lieveling van investeerders: het steeg van 29 dollar op de dag van de beursgang, naar een hoogtepunt van 125 dollar in oktober 2007. Tegen de huidige koers van 40 dollar, is de leverancier ruim 15 miljard dollar waard.

De toegenomen concurrentie van onder meer Microsoft, Citrix, Novell en Red Hat wordt gezien als de grote reden achter de koersdaling sinds oktober. Daarnaast slaagde VMware er niet in om zijn indrukwekkend omzetgroei van 100 procent per jaar te handhaven.

Paul Maritz

VMware's nieuwe ceo Paul Maritz gaf hiervoor leiding aan de Cloud divisie van EMC. Daarvoor werkte hij voor Microsoft als marketing en ontwikkelmanager aan onder meer Windows 95 en Windows NT.

In 2003 richtte hij de Pi Corporation op, een bedrijfje dat online software voor personal information management ontwikkelt. EMC nam de onderneming eerder dit jaar over.