Het stuiterende komeetlanderdje Philae is in diepe coma, de accu's zijn leeg. Maar aan deze winterslaap in een ravijn op komeet 67P komt binnen enkele maanden een einde, voorspellen wetenschappers van ESA.

Dichter bij de zon

Omdat 67P momenteel steeds dichter bij de zon komt (zijn baan is extreem elliptisch) komt er steeds meer licht en warmte. Voldoende om in maart de zonnepanelen te voeden en de accu's te 'ontdooien'. Dan kan het technisch mirakel mogelijk weer verder met boringen en metingen.

Dat blijkt uit antwoorden van het Rosetta-team in een vragensessie op Reddit, een zogenaamde AMA (ask me anything). De grootste verrassingen volgens de wetenschappers: het onvoorspelbare stuitertraject van Philae, de badeendvorm van de komeet en de onverwachtse hardheid van het oppervlak. Dit laatste komt door sinteren, het bakken en aan elkaar koeken van stof en korrels tijdens de talloze scheervluchten langs de zon.

Leven op 67P?

Zoals verwacht zijn er koolstofverbindingen aangetroffen op P67, mogelijk zelfs behoorlijk complexe. Er werd stiekem gehoopt op kant en klare aminozuren of zelfs (eencellig) leven, maar dat laatste is gezien het gebrek aan water en de extreme temperaturen "niet te verwachten", aldus ESA.