De Chinese hardwaregigant Lenovo blijft op koopjesjacht. Na eerder dit jaar al miljarden dollars te hebben gespendeerd aan IBM's x86-servertak en de Motorola smartphonebusiness van Google, wil het bedrijf nog een aantal overnames doen om het bedrijf verder te laten groeien. Dat zegt topman Yang Yuanging tegen Wall Street Journal. In januari riep de hoogste baas al 'gehakt te zullen maken' van concurrenten Apple en Samsung.

Knappe koppen Motorola krijgen baangarantie

De topman geeft niet aan in welke hoek gezocht moet worden als het gaat om mogelijke overnamekandidaten. Wel gaf de CEO tegenover de Amerikaanse krant aan dat het Chinese bedrijf niet van plan is om mensen te ontslaan bij Motorola.

"Motorola's handsetbusiness heeft het aantal werknemers al teruggebracht van 30.000 naar 3500 in de twee jaar voordat wij aanklopten. De overgebleven personeelsleden zijn stuk voor stuk talenten en de meeste van hen zijn engineers die Lenovo kunnen helpen met productontwikkeling in volwassen markten. We kunnen de business laten groeien zonder in het personeelsbestand te hoeven snijden", aldus de topman.

Goedkoper produceren

Yang Yuanging is ervan overtuigd dat Lenovo het financieel stroef lopende Motorola binnen vier tot zes kwartalen weer zwarte cijfers kan laten schrijven. Motorola wordt in Lenovo's bestaande telefoonbusiness geschoven wat maakt dat het bedrijf enorm kan besparen op de inkoop van materiaal en andere kosten. Motorola's enorme patentporfolio maakt bovendien dat het zijn bestaande toestellen goedkoper kan produceren omdat het minder licentiekosten hoeft af te dragen.

In februari liet Lenovo de beste kwartaalcijfers in de geschiedenis van het concern noteren omdat het als één van de weinige fabrikanten nog steeds succes weet te oogsten op de markt voor pc's en laptops.