De wetenschappers zochten naar legeringen die de eigenschappen tonen waardoor edelmetalen geschikt zijn voor het gebruik in elektronica. Goud, is bijvoorbeeld bestand tegen corrosie, niet giftig en buigzaam, terwijl het uitstekend geleidt. Vooral om die redenen wordt goud veel gebruikt in bijvoorbeeld computerapparatuur, duurdere audio/videokabels en USB-kabels.

Duur

Het nadeel van goud is dat de goudprijs sterk stijgt. Jaarlijks stijgt de prijs van goud met zo'm 20 procent, mede door zwakke valuta en de crisis. Productiekosten van elektronica stijgen daardoor mee. Op dit moment kost een Troy ounce (31,10 gram) goud zo'n 980 euro.

Natuur- en scheikunde

Door nikkel, koper en ijzer op atoomniveau te analyseren en ze op verschillende manieren te bewerken, is het volgens de onderzoekers mogelijk om legeringen te creëren die qua eigenschappen dicht tegen goud aanzitten. De geleiding kan worden verhoogd door de metalen te doteren, verschillende oxidatie-staten te introduceren, of door fasescheiding. Door deze methodes te combineren is de geleiding van deze goedkope metalen met een factor miljoen te vergroten, zo claimen de onderzoekers.

Met geld van het leger

Het onderzoek is op 12 oktober verschenen in de Applied Physics Letters, een wetenschappelijk tijdschrift. Het artikel van drie pagina's is geschreven door Mark Aindow en S. Pamir Alpay van de Universiteit van Connecticut en Joseph Mantese van het conglommeraat United Technologies. Ze voerden het onderzoek uit met geld van onder andere het Amerikaanse Leger.

Hoe lang het duurt voor deze legeringen ook commercieel bruikbaar zijn, is niet bekend gemaakt.