Ballmer: Microsoft is blij met mobiele partners

In een interview met The Wall Street Journal vertelt CEO Steve Ballmer dat Microsoft geen ambitie heeft om het businessmodel van Apple te hanteren. Ballmer is tevreden met het huidige model en heeft geen plannen om naast alle software ook alle hardware zelf te bouwen.

De focus blijft volgens Ballmer liggen op de huidige platforms Windows, Windows Phone en Xbox. Of daar op korte termijn - zoals de geruchten gingen - nog een smartphone bijkomt wil de CEO niet zeggen: “We zijn blij dat we de komende vakantieperiode de markt kunnen betreden met Nokia, Samsung en HTC. Als we andere plannen hadden of niet, dan zou ik daar geen enkel commentaar op geven."

EFF hekelt privacy binnen Ubuntu 12.10

De Amerikaanse digitale rechtenorganisatie EFF heeft felle kritiek op de privacy binnen Ubuntu 12.10 en gaat daarbij in op 'Amazongate'. Het nieuwe zoeken met Dash zou in eerste instantie standaard aangevuld worden met gerichte advertenties van Amazon. Hoewel deze functie inmiddels optioneel kan worden uitgeschakeld, is dat niet genoeg voor de privacy-voorvechter.

De zoekfunctie binnen Ubuntu 12.10 is namelijk nog steeds niet veilig, stellen zij. Dat komt door de onbeveiligde https-verbinding waarmee de Amazon-reclames worden opgehaald. Ook het feit dat Ubuntu-maker Canonical zoekdata kan delen met meer bedrijven dan Amazon. De EFF wijst daarom op alternatieven als GNOME 3, KDE, of Cinnamon.

Lenovo met stip de grootste smartphone-maker in China

Hoewel Lenovo pas ruim een jaar actief is als smartphone-maker in China heeft het nu al het grootste marktaandeel in handen, schrijft The Register. Lenovo is nummer twee Samsung (15.5 procent) voorbij gestreefd en heeft nu 14.7 procent van de Chinese markt in handen.

Volgens cijfers van marktonderzoek Trendforce gaat dat Lenovo nog veel opleveren. Zij verwachten namelijk dat er in 2013 in China 294 miljoen telefoons worden verkocht, waarvan waarschijnlijk een groot deel smartphones zullen zijn.

TomTom moet fiscale verwachtingen bijstellen

Na een tegenvallend derde kwartaal moet TomTom zijn verwachtingen voor de jaaromzet terugschroeven. De Nederlandse kaartenmaker ziet zijn totale omzet het afgelopen kwartaal (274 miljoen euro) met 19 procent dalen in vergelijking met vorig jaar.

Dat komt met name doordat er minder inkomsten worden gegenereerd met de verkoop van navigatiekastjes. Ook heeft de auto-industrie grote klappen gehad door de economische crisis. Daardoor hebben partnerships met Mazda, fiat en Renault minder opgeleverd dan gehoopt, schrijft CEO Harold Goddijn in het kwartaalverslag.