Gingerbread verliest terrein

Volgens Googles laatste cijfers omtrent gebruikte Android-versies blijkt dat de populariteit van Gingerbread (Android 2.3) gestaag afbrokkelt. Minder dan de helft (47.6) van alle Android-toestellen draait momenteel Gingerbread, dat langzaamaan wordt opgeslokt door Ice Cream Sandwich (nu 29,1 procent) en de meest recente Android-versies Jelly Bean (Android 4.1 en 4.2) die garant staan voor 10,2 procent.

Jelly Bean (4.1) kent daarmee een prima start. De versie die afgelopen zomer is geïntroduceerd wordt zelfs sneller opgepikt dan zijn voorganger Ice Cream Sandwich, schrijft The Verge. Iets wat niet los kan worden gezien van de uitrol op populaire toestellen zoals de Samsung Galaxy S III. Voor die release stond de eerste Jelly Bean-versie lange tijd op een schamele 0,8 procent.

Rabobank stopt RaboMobiel

De Rabobank stopt na 6 jaar met de verkoop van mobiele abonnementen, telefoons en prepaidkaarten. De contracten van de circa 160.000 klanten van RaboMobiel lopen gewoon door, maar kunnen niet meer worden verlengd. De telecomactiviteiten blijken geen toegevoegde waarde voor de bank en zullen de komende 2 jaar gefaseerd worden afgebouwd.

De mobiele telecom activiteiten zijn "steeds verder af komen te staan van de bancaire activiteiten", zo schrijft de bank in zijn persbericht. Zes jaar geleden was mobiel bankieren nog niet mogelijk via de smartphone. Rabobank wilde met zijn dienst mobiele telefonie en bankieren combineren. Inmiddels is dit door de mobiele app (bij de Rabobank sinds 2010) achterhaald.

'Samsung breidt voorsprong op Apple uit'

De dominantie van Samsung op de smartphone-markt wordt in 2013 nog groter. Dat gaat weer ten koste van Apple, zo voorspelt markonderzoeker Strategy Analytics. Volgens hun cijfers worden er in dit nieuwe jaar wereldwijd 875 miljoen smartphones verscheept, een groei van 27 procent vergeleken met vorig jaar, schrijft Reuters.

Samsung slokt in 2013 met 290 miljoen verkochte smartphones het leeuwendeel van de markt op, en gaat daarmee 35 procent meer verkopen dan vorig jaar. Dan gaat ten koste van Apple, dat 'slechts' 33 procent meer smartphones gaat verkopen, ofwel 180 miljoen iPhones. Daardoor pakt Samsung volgens de marktonderzoeker uiteindelijk 33 procent marktaandeel, tegenover de 21 procent van Apple.