Microsoft omarmt Android

Microsoft heeft Android toegevoegd voor ontwikkelaars die gebruik maken van zijn cloudplatform Windows Azure. Met de nieuwe Android SDK, beschikbaar als open source-pakket op softwaresite GitHub onder de Apache 2.0-licentie, kunnen zij authenticatie aan hun app toevoegen, alsook meldingen pushen via Azure. Dat kon mobiel tot dusver alleen met iOS en Windows Phone 8.

Ontwikkelaars die werken met Android (vanaf versie 2.2) kunnen hun applicaties daarmee rechtstreeks inpluggen in de Microsoft-cloud. Microsoft legt in een blogpost uit hoe ontwikkelaars aan de slag kunnen met de toegevoegde Android-ondersteuning.

Samsung spekt Sharp

Samsung heeft schermfabrikant Sharp voor langere tijd aan zich gebonden. Door een financiële injectie van circa 111 miljoen dollar krijgt het Zuid-Koreaanse bedrijf naast een klein aandeel (3 procent) in Sharp ook de garantie dat toevoer van LCD gegarandeerd is. In december zagen we chipmaker Qualcomm een soortgelijke deal maken.

Voor het Japanse Sharp betekent de investering meer zekerheid na een financieel moeilijke tijd. Het bedrijf twijfelde in november - na langdurige verlies geleden te hebben - of het zelfstandig door kon gaan. De kennis en innovatieve schermtechnologie van het bedrijf blijven echter aantrekkelijk voor fabrikanten. Sharp is ook nog in gesprek met Foxconn-eigenaar Hon Hai over LCD-samenwerking.

Jelly Bean groeit fors

Het gebruik van Jelly Bean is de afgelopen twee maanden explosief gegroeid naar een marktaandeel van 16,5 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Google over de gebruikte Android-versies. De groei van Jelly Bean (met name Android 4.1) gaat nog altijd ten koste van Gingerbread (2.3) dat inmiddels van 60 procent een jaar geleden, is afgedaald naar 44,2 procent.

In januari bleek al dat Jelly Bean een voortvarende start had gemaakt na zijn introductie in de zomer van 2012. Als voor de hand liggende oorzaak werd gewezen naar de introductie van de Samsung Galaxy SIII. Jelly Bean is opgedeeld in Android 4.1 (14,9 procent) en Android 4.2 (1,6 procent).