Raspberry Pi komt met goedkopere Model A

De Raspberry Pi Foundation heeft de eerder aangekondigde goedkopere versie uitgebracht van de micro-pc. De Raspberry Pi Model A kost 25 euro. De kaart heeft geen ethernetpoort en één usb-poort in plaats van twee. Daarnaast zit er 256 MB werkgeheugen in en bij het B-model is dat inmiddels naar 512 MB RAM gegaan. Er is geen aparte pcb geproduceerd, de organisatie heeft ervoor gekozen simpelweg wat elementen te verwijderen, waardoor de routing naar de ethernetpoort nog wel op de print aanwezig is.

Het voordeel van Model A, behalve de lage prijs, is dat de micro-pc een stuk energiezuiniger is. Volgens de makers komt de vraag overal uit het ICT-gebied vandaan: bij robotica, automatisering, partijen die industriële controlemechanismen bouwen en particulieren die een goedkoop mediacenter in elkaar willen zetten. Het Model B doet het beter dan verwacht. De reden dat Model A op zich liet wachten, komt door die hoge vraag. Het zou namelijk betekenen dat Model B's die nog erg in trek zijn gestript zouden moeten worden van een aantal onderdelen, aldus de organisatie op het Rapsberry Pi-blog.

'Facebook wil WhatsApp kopen'

Facebook zou in gesprek zijn met WhatsApp Inc. om diens gratis berichtendienst over te nemen, meldt TechCrunch. De site kan nog niet melden tot in welk stadium de gesprekken zijn gevorderd en welk bedrag met een eventuele overname gemoeid zou zijn. Facebook zet steeds meer in op mobiel, onder meer met overnames als het mobiele platform Snaptu en de recentere aankoop van fotonetwerk Instagram.

Microsoft wint zaak softwarepiraat

Microsoft heeft een nieuwe overwinning geboekt in de strijd tegen illegale kopieën van zijn software in China. Een leverancier in Shanghai moet 4,4 miljoen euro (36 miljoen yuan) betalen voor het doorverkopen van ongelicenseerde software van Microsoft. De softwaregigant eiste aanvankelijk 12,3 miljoen euro, maar ging akkoord met het lagere bedrag, zo meldt The Register.

De Business Software Alliance stelt dat softwarepiraterij in China de spuigaten uitloopt. Volgens onderzoek van de BSA bevatte 77 procent van de pc's in China in 2011 ongelicenseerde software. En dat was al omlaag van voorgaande jaren waarin dat getal was gedaald van 90 naar 80 procent.