Daarvoor krijgt een abonnee een downstream-snelheid (downloaden) van 256 kilobit per seconde. De upstream (uploaden) is 64 kilobit per seconde. Dat is precies van de helft van MxStream Basic, nu nog het goedkoopste adsl-abonnement van KPN. Het nieuwe Lite-abonnement zal onder meer via KPN-provider Het Net verkrijgbaar zijn. Het Net bood tot nu toe nog geen adsl aan.

De introductie staat voor 2 september op het programma, zo schrijft KPN in een persbericht. De prijs kan per provider verschillen, maar zal starten vanaf 32,95 euro. KPN int 19,95 euro daarvan via de telefoonrekening.

Ook nu hanteren internetaanbieders al verschillende prijzen voor hun adsl-aanbiedingen. Bij Planet Internet zal ADSL Lite bijvoorbeeld 34,90 euro gaan kosten, terwijl XS4ALL 36,95 euro vraagt. Bij Het Net betalen abonnees 32,95 euro.

Het Net start overigens met een aanbieding, waarbij het abonnementstarief de eerste vijf maanden 29,95 euro per maand bedraagt. Ook HCCnet start een aanbieding, waarbij abonnees die zich voor 30 november 2002 aanmelden, het eerste jaar 29,95 euro per maand betalen. Mensen die zich later aanmelden zijn 34,95 euro per maand kwijt.

Met de prijs van ongeveer 33 euro duikt KPN niet alleen flink onder de kosten van MxStream Basic (volgens KPN 'circa 52 euro'), maar zit het ook onder de prijs van concurrent Versatel. Bij Versatel-dochter Zon kost het goedkoopste adsl-abonnement 39 euro. Daarvoor krijgt een abonnee dan wel een snelheid die vergelijkbaar is met de huidige snelheid van MxStream Basic.

Mensen met kinderen

Volgens KPN is de prijsstunt van Versatel niet de reden geweest om ook met een goedkoper adsl-abonnement te komen. "Zoiets zet je niet in een paar weken neer. Het is ons gebleken dat er vraag naar een dergelijke aanbieding is. ADSL Lite kan heel aantrekkelijk zijn voor mensen met kinderen", aldus een woordvoerster van KPN.

Vanaf januari gaan de downstream-snelheden van MxStream Basic en MxStream Extra met 50 procent omhoog, naar respectievelijk 768 kilobit per seconde en 1536 kilobit per seconde. De prijzen blijven gelijk.

MxStream-klanten hoeven zelf niets te doen om de snelheid te verhogen. KPN kan de benodigde aanpassingen in de telefooncentrales doen. "De omzetting zal in de eerste maanden van 2003 plaatsvinden", aldus de zegsvrouw van KPN.

Het telecombedrijf wil dat in januari 2003 85 procent van alle Nederlandse huishoudens de beschikking kunnen heeft over adsl. Nu is dat nog 65 procent.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 11:45 uur:</b> Meer details zijn toegevoegd.</i>