Op de IRMA-pas, 'I Reveal My Attributes', zijn persoonlijke gegevens op te slaan, maar de pas toont alleen benodigde gegevens per situatie en schermt de overige data af. Zo geeft de pas alleen de leeftijd van de eigenaar door bij aankoop van alcohol in de supermarkt.

KPN betaalt mee

De leider van het ontwikkelteam van de Radboud Universiteit, hoogleraar Bart Jacobs, zegt in de Gelderlander dat KPN en Surfnet interesse hebben in het toepassen van de pas. KPN wil de pas integreren in simkaarten en betaalt hiervoor 30.000 euro. Jacobs: "Wij doen het wetenschappelijke werk. Wie wil, mag het gebruiken. KPN is geïnteresseerd, die betaalt mee."

Het project kreeg onlangs 300.000 euro subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ook SIDN en TNO zijn betrokken bij IRMA, waaraan de wetenschappers al enkele jaren werken.

Gegevens op de pas worden afgeschemd met een eigen pincode, waardoor ze niet zomaar zijn uit te lezen. Nu vragen veel instanties op een kopie van het id-bewijs waardoor veel meer persoonsgegevens in verkeerde handen kunnen komen. Volgens Jacobs biedt IRMA ook toepassingen om te gebruiken als stadspas, medewerkerspas en collegekaart. "Ook de bonuskaart van Albert Heijn kan erop."

e-ID

De overheid is intussen al jaren bezig met de ontwikkeling van een nieuwe elektronische identiteitskaart, de e-ID. Volgens Jacobs 'vliegen de plannen alle kanten op'. Eerder uitte ook branchevereniging Nederland ICT kritiek op de plannen voor e-ID. Identiteitsfraude is een groeiend probleem, onder meer vanwege de fraudegevoeligheid van DigiD.