Het Nederlands telecombedrijf heeft hierover een contract getekend met Ericsson en het Chinese Huawei. Zij gaan het 3G-netwerk voor KPN en Telfort uitbouwen tot een hsdpa-netwerk waarbij snelheden mogelijk zijn tot 14,4 Mbps.

Hsdpa (high speed downlink packet access) geeft mobiele netwerken dezelfde snelheden als vaste adsl-lijnen. De maximale downloadsnelheid kan worden opgeschroefd van de huidige 384 Kbps tot 1,8 Mbps. Op de lange termijn zal de snelheid verder opgevoerd worden, aldus KPN.

"Wij zien dit als een verdere duw in de rug voor de groeiende markt voor mobiele data", vertelt Marco Visser operationeel directeur bij KPN Mobiel. KPN biedt naar eigen zeggen umts-dekking voor 70 procent van de Nederlandse bevolking. Eind dit jaar moet dat zijn gegroeid tot 80 procent.

KPN en Telfort zijn niet de enige telecomaanbieders die bezig zijn met de aanleg van hsdpa-netwerken. Ook T-Mobile legt een hsdpa-netwerk aan. Vanaf maart wil T-Mobile de nieuwe technologie in Duitsland en Oostenrijk in gebruik gaan nemen. Nederland volgt waarschijnlijk snel.