Door de inzet van de vierkante minizendmasten kan de telecomprovider de beschikbare capaciteit op bepaalde locaties verdubbelen. KPN testte de technologie eerder deze zomer tijdens het festival Parkpop in Den Haag en vervolgt het experiment met de small cells tijdens Appelpop, dat dit weekend in Tiel gehouden wordt. Appelpop verwacht vrijdag en zaterdag 160.000 bezoekers.

De compacte zendmasten kunnen worden ingezet op plekken waar voor relatief korte tijd extra capaciteit benodigd is, bijvoorbeeld tijdens evenementen of festivals. De small cells herverdelen het dataverkeer van grote groepen gebruikers over een aantal kleinere sectoren. Daarvan zouden niet alleen bezoekers van evenementen, maar ook hulpdiensten kunnen profiteren.

Thuis bereik vergroten

De gebruikte techniek in de smart cells kent overeenkomsten met de al langer bestaande femtocell-technologie, waarmee mobiele bellers hun bereik thuis kunnen vergroten door een zenderversterker in het stopcontact te prikken. Op dit moment biedt Vodafone, dat heeft gezegd ook met small cells te willen gaan werken, deze dienst voor thuisbellers aan.

De tests met small cells worden uitgevoerd binnen het programma ‘Heterogene Netwerken’ (HetNet) van KPN. Binnen dit programma moeten mobiele datatechnologieën als GPRS, 3G, 4G en Wi-Fi naadloos kunnen samenwerken voor een betere ervaring met mobiel gebruik van breedband. Naar verwachting worden in het kader van dit programma later dit jaar andere tests in Nederland uitgevoerd.

Vodafone Speed Zones

Vodafone experimenteert al langer met kleine zendmasten en plaatst, in het kader van het programma ‘Speed Zones’, 4G small cells in winkels van Vodafone en Belcompany. Op deze manier wil de provider klanten laten ervaren hoe goed de minizendmasten werken. Een combinatie van 3G- en 4G-small cells worden door Vodafone al ingezet om op drukke plekken tijdelijk extra capaciteit te bieden.