Met een finaal bod van 3 dollar per aandeel hoopt KPN de aandeelhouders van iBasis over de streep te trekken. Het bestuur van iBasis is nu wel akkoord met het bod van het Nederlandse telecombedrijf. Een vorig overnamebod van 2,25 dollar per aandeel werd afgewezen.

KPN bezit al circa 56 procent van de aandelen iBasis. Het Amerikaanse bedrijf levert op IP gebaseerde infrastructuur waarop het wereldwijd netwerkdienstenin bulk (wholesale) aanbiedt aan andere telecomoperators. Daaronder bevindt zich ook KPN.

Werkelijke waarde van iBasis

KPN doet al langer pogingen om de overige iBasis-aandeelhouders uit te kopen. Maar die liggen dwars; zij claimen dat het bedrijf vuil spel speelt. KPN zou onder meer interne prognoses hebben verlaagd en verdoezeld om de werkelijke waarde van iBasis te verhullen.

Het adviserend comité van de raad van bestuur van iBasis raadt aandeelhouders nu aan hun aandelen te verkopen aan KPN. Beide bedrijven zeggen ook wederzijdse claims te laten vallen, waardoor dreigende rechtszaken voorkomen worden.

Tot 8 december

Het laatste bod van KPN verloopt op 8 december 2009. Als minimaal 90 procent van de aandeelhouders van iBasis akkoord gaat met de prijs, zal KPN de koop doorzetten.