KPN heeft Youfone per brief verzocht te stoppen met een landelijke reclamecampagne. De campagne is niet specifiek op KPN of KPN-dochters Telfort of Hi gericht, maar KPN vindt dat de slogan schadelijk is voor de branche.

KPN beroept zich op het Burgerlijk Wetboek, waarin staat dat het verboden is om misleidende en ongeoorloofde vergelijkende reclame te maken. "Het is niet goed om elkaar oneerlijk te bejegenen, door te stellen dat andere operators de boel bedriegen", zegt een KPN-woordvoerder. "Hun campagne suggereert dat wel."

KPN vraagt in de brief om rectificatie op de website van Youfone, maar tot op heden is dat niet gebeurd. Er is ook geen contact geweest tussen de twee bedrijven, zegt KPN. KPN heeft de brief niet geco├Ârdineerd met andere mobiele operators als Vodafone en T-Mobile. Youfone is een MVNO die gebruik maakt van het netwerk van T-Mobile.

Laat je niet afzetten

Youfone laat vrijdagochtend in een persbericht weten niet in te gaan op de eis van KPN. Valentijn Rensing, directeur van Youfone: "We vinden het uiterst opmerkelijk dat KPN ons in een aangetekende brief opdraagt te stoppen met de gekozen insteek van de campagne. In recente advertenties van KPN-dochter Telfort (pdf) adverteert Telfort met een pay-off van eenzelfde strekking: Laat je niet afzetten'."

Volgens Youfone dreigde KPN in de brief met een kort geding. KPN zegt echter dat het verder geen juridische stappen ondernemen. "We hebben ons punt gemaakt en laten het hierbij", zegt een KPN-woordvoerder.