Dat meldt dagblad Trouw woensdag. Reggefiber en KPN gaan de komende vijf jaar zo'n 6 á 7 miljard euro investeren om een landelijk Fiber to the Home (FttH) netwerk aan te leggen.

In mei van dit jaar nam KPN en belang van 40 procent in Reggefiber, om samen het glasvezelnetwerk te realiseren. De voorgenomen onderneming stuitte echter op Haagse hobbels in de vorm van de NMa, die mogelijk antitrustbezwaren had, en Opta, die de glasvezelmarkt in het algemeen en de rol van KPN in het speciaal wil gaan reguleren.

'NMa en Opta akkoord'

Volgens Trouw zijn in beide kwesties doorbraken bereikt en worden 'nog deze week' akkoorden gesloten. De betrokken organisaties willen dit echter niet bevestigen. Een woordvoerster van de Opta meldt desgevraagd wel dat de nieuwe beleidregels voor de glasvezelmarkt eraan komen, en wel aanstaande maandag.

De NMa kan nog niet precies zeggen wanneer het besluit over de fusie bekend wordt gemaakt. "We zitten nog midden in dat proces", aldus een zegsvrouw van de Nederlandse marktwaakhond tegenover Webwereld. "Daarom kunnen we er nu niets over zeggen."

Een woordvoerster van KPN noemt de berichtgeving enigszins voorbarig. Het bedrijf bevestigt alleen dat de besluitvorming bij zowel de NMa als Opta zich in de 'afrondende fase' bevindt en dat er 'positieve geluiden' zijn. "We hopen op goede besluiten."

Bedrag niet vastgesteld

KPN nuanceert het bedrag van 6 á 7 miljard dat Trouw meldt. Die rekensom is gebaseerd op de gemiddelde aansluitkosten voor glasvezel per huishouden, die worden geschat op 1000 euro. Nederland telt circa 7 miljoen huishoudens.

Maar zo simpel is het volgens KPN niet. "Het gaat om flinke investeringen, maar het bedrag van 6 a 7 miljard is voorbarig. De beslissingen om glasvezel ergens aan te leggen zijn bedrijfseconomische beslissingen. Je kunt een aantal variabele factoren niet overzien. Het zal iedere keer opnieuw afgewogen worden. We zullen altijd kijken of een investering rendabel is."

Reggefiber wil aan de slag

Bert Nijboer, directeur van Reggefiber, onderschrijft die lezing. De 7 miljard vindt hij geen zinvol bedrag, onder meer omdat aanleg van glasvezel niet in heel Nederland rendabel zal zijn. Nijboer schat dat dit het momenteel geval is voor ruim 5 miljoen huishoudens. "Maar goed, dat is nu. Er zijn genoeg innovaties op dit gebied."

Nijboer stelt nog niet te weten of de zaak in kannen en kruiken is bij de NMa en Opta. "We zijn net zo nieuwsgierig als de hele wereld over de komende besluiten. Dit is voor ons heel wezenlijk, in welk kader wij kunnen investeren. Maar het heeft allemaal wel lang genoeg geduurd."