Uit onderzoek naar de Nederlandse umts-netwerken, uitgevoerd door het Agentschap Telecom, blijkt dat vier van de vijf licentiehouders voldoen aan de vastgestelde eisen. Telfort heeft haar umts-netwerk helemaal niet uitgerold en het bedrijf, eigendom van KPN, hangt nu een miljoenenboete boven het hoofd.

Het Agentschap heeft naast de uitrol ook het dekkings- en serviceniveau gemeten. Voor de dekkingsgraad hanteert de toezichthouder een minimum van 98 procent en de minimale normsnelheid (het serviceniveau) moet ten minste in 93,1 procent van de metingen gehaald worden. De exacte scores van de onderzochte operators zijn alleen aan de betrokkenen gemeld en niet openbaar gemaakt.

Vodafone grenst aan perfectie

T-Mobile, Orange, KPN en Vodafone zijn dus voor deze test geslaagd. Van deze vier claimt Vodafone meteen in een ronkend persbericht dat zij het beste umts-netwerk van Nederland heeft.

Vodafone heeft namelijk 100 procent dekking en in 'maar liefst 99,33 procent van de gevallen behaalde Vodafone bovendien de vereiste netwerksnelheid'. Guy Laurence, CEO van Vodafone Nederland stelt dan ook: "We staan niet alleen op de eerste plaats bij klanten, gevraagd naar hun voorkeur, maar zijn nu ook de beste van alle Nederlandse mobiele operators wat betreft netwerkprestaties. De uitkomst van de meting kwam niet als een verrassing, maar we zijn natuurlijk blij met deze officiële bevestiging."

Vodafone is echter niet op de hoogte van de scores van haar rivalen, zo bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. Maar dat maakt voor de claim van 'de beste' niet zo veel uit, vindt Vodafone. De zegsman is er namelijk van overtuigd dat de concurrentie niet aan de 'fantastische scores' van Vodafone komt.

Ook Anthony Hellegers, directeur Strategie van Vodafone, straalt hetzelfde zelfvertrouwen uit. "We hebben een dermate uitslag gekregen die aan perfectie grenst. Als ik weet dat ik een tien heb, dan durf ik wel het gevoel te hebben dat ik de beste ben."

Twijfels over KPN

Of KPN een vergelijkbare score heeft gehaald kan ook Hellegers niet zeggen, maar het umts-falen van KPN-dochter Telfort vindt hij wel enigszins typerend.

"Telfort heeft aan helemaal niets voldaan. Je verwacht toch dat Scheepbouwer [de topman van KPN, red.], indachtig het kwaliteitsmerk van KPN, er voor zou zorgen dat een dochter zich gewoon aan de regels houdt en daar dan ook goed uit zou springen. We vragen ons dan ook af of KPN dat dan zo hoog in het vaandel heeft."

Vodafone kan niet tellen

Volgens KPN-woordvoerder Bram Oudshoorn is de kwaliteit van het umts-nertwerk uiteraard wel een speerpunt van KPN. Dat Telfort niet haar eigen frequentie gebruikt is puur een bedrijfmatige aangelegenheid.

Sterker nog, KPN scoort wel degelijk nog hoger dan Vodafone in het umts-onderzoek, zo laat Oudshoorn fijntjes weten. Ook KPN heeft namelijk 100 procent dekking. Daarnaast bleef het in 99,67 procent van de metingen boven de normsnelheid tegenover 99,33 procent voor Vodafone.

"Dus wij hebben het beste netwerk. Punt. En Vodafone kan niet tellen", aldus Oudshoorn. KPN vond het niet nodig dat hard te roepen, "maar als de heren ons uitdagen dan willen we graag vertellen hoe het zit. Bij deze. Wij zijn de beste."

De exacte scores van T-Mobile en Orange, ook beide geslaagd voor de umts-test, zijn niet bekend gemaakt, zo bevestigt een woordvoerster van T-Mobile. Daar wordt nog navraag naar gedaan.