Veel 0800 en 0900-servicenummers raakten afgelopen zaterdag overbezet vanwege de voorverkoop van twee U2-concerten. Tussen het middaguur en half drie was het niet of nauwelijks mogelijk om telefonisch contact te krijgen.

Parkeerterrein

Normaliter neemt KPN maatregelen tegen overbezetting door tijdelijk extra capaciteit te creëren. "Dat gebeurt wel vaker, bijvoorbeeld als mensen kunnen inbellen bij een televisie-uitzending", zegt een KPN-woordvoerder tegen persbureau Novum. Bellers worden op een soort telefonisch parkeerterrein in de wacht gezet, om te voorkomen dat andere servicenummers verstopt raken.

Door een menselijke fout werd bij de U2-voorverkoop een te klein parkeerterrein aangewezen. Daardoor raakten betaalde en onbetaalde servicelijnen in heel Nederland overbelast. Een huisartsenpost in de regio Nijmegen schat dat door de storing circa 300 telefoontjes niet zijn aangekomen. De storing heeft volgens de organisatie geen ernstige gevolgen gehad voor patiënten.

Maatregelen

KPN stak maandag de hand in eigen boezem. ''Het had anders gemoeten”, zegt het bedrijf tegen ANP. Er worden maatregelen genomen om te voorkomen dat deze fout nog eens wordt gemaakt.