Met de zogenoemde Mobile Connect Card biedt KPN snelheden tot 384 Kbps. Hiermee hebben klanten dan toegang tot al hun gebruikelijke kantoortoepassingen zoals e-mail, agenda en internet. Opvallend is dat KPN ervoor heeft gekozen zijn zakelijke umts-versie ook in een flatfee-variant aan te bieden. Voor 75 euro per maand kunnen gebruikers hiermee volgens KPN 'onbeperkt' online. Net als bij veel adsl-abonnementen is dit 'onbeperkt' overigens relatief. KPN hanteert een zogenoemde fair use policy met een datalimiet van 1 GB per maand. Voor de minder veeleisende klanten biedt KPN diverse andere bundels waar wel een datalimiet aanzit, variërend in grootte van 5 tot 50 MB per maand. Ook bestaat de mogelijkheid om per verbruikte MB te betalen, zonder verdere maandelijkse kosten. Het prijskaartje van de kaart zelf begint bij 185 euro. De kaart is ook geschikt voor het gprs-netwerk en schakelt automatisch over indien er geen umts-dekking is. Abonnees die tevens gebruik willen maken van het wifi-netwerk betalen hiervoor apart. Dit heeft KPN woensdag bekendgemaakt bij de introductie van de Mobile Connect Card. In Nederland zal KPN umts-dekking bieden in zo'n veertig grote steden en langs de grote verkeersaders in de Randstad. KPN zal het netwerk steeds verder uitbouwen. Van 2003 tot en met 2005 investeert KPN ongeveer 1,4 miljard euro in zijn umts-netwerken.

Consumenten

Consumenten zullen nog tot september moeten wachten. Dan introduceert KPN de eerste umts-toestellen met bijbehorende diensten voor deze markt. Ook consumenten zullen kunnen kiezen uit diverse bundels.

Vodafone

Vodafone introduceerde in februari als eerste mobiele operator in Nederland umts voor de zakelijke markt. Eerder deze maand ging Vodafone ook van start met umts voor consumenten. Overigens heeft Vodafone aan de vooravond van de umts-introductie door rivaal KPN de tarieven voor zakelijk umts met eenderde verlaagd. Een `databundel' van 200 MB kost nu honderd euro. Update, 14:40 uur: Het gebruik van de term 'flatfee' verduidelijkt. Er blijkt sprake te zijn van een datalimiet van 1 GB.