Het telecombedrijf gaat NL-ix inzetten voor de eigen internetdiensten aan zowel zakelijke klanten als aan andere telecomleveranciers (wholesale). KPN mikt daarnaast op de markt voor netwerkverbindingen en diensten voor datacenters. Het gaat om zogeheten ‘carrier neutral’ datacenters, die dus niet in handen zijn van of specifiek gebonden aan telecomleveranciers.

Alternatief

Het in 2001 opgerichte NL-ix is de tweede internet exchange van Nederland. Het biedt een alternatief voor AMS-IX, wat één van de grootste internetknooppunten ter wereld is. NL-ix heeft nu 270 klanten, waaronder telecombedrijf Tele 2 en datacenters Evoswitch, Telecity, Equinix en SARA. Ook het eerder al door KPN overgenomen Getronics is klant van NL-ix. Het zegt zelf de op vier na grootste ter wereld te zijn.

De nieuwste KPN-aankoop blijft voortbestaan als zelfstandige organisatie. Het valt voortaan onder de Wholesale-divisie van KPN. Details zoals het overnamebedrag worden niet bekendgemaakt, melden de twee bedrijven.

Update: De door NL-ix geclaimde vijfde positie op de wereldranglijst van internet exchanges is gebaseerd op aantal klanten (270), ook wel leden genoemt. Gemeten naar gemiddelde datadoorvoer staat de KPN-aankoop op de veertiende plaats, en gemeten naar doorvoerpiek op de zestiende. De door Wikipedia gebruikte cijfers zijn voor NL-ix op 2 januari dit jaar voor het laatst bijgewerkt.