Eind juli bood KPN 766 miljoen euro voor Getronics. KPN denkt dat het door de combinatie met Getronics een sterke positie kan innemen. De voorgenomen overname was alleen nog in afwachting van goedkeuring van de Europese Commissie. Die is er maandag gekomen.

Volgens de EU blijft er na de overname van Getronics voldoende ruimte over voor concurrenten. "Klanten blijven een ruime keuze houden van providers voor het leveren van it-diensten", zo heeft de Commissie bepaald.

Boete

Overigens is er niet alleen goed nieuws voor KPN. Het telecombedrijf kreeg maandag het bericht dat het van telecomtoezichthouder OPTA een boete krijgt van 2,88 miljoen euro omdat KPN bepaalde diensten niet heeft gemeld.

KPN heeft verzuimd om overeenkomsten met twee niet nader genoemde zakelijke klanten te melden bij de OPTA. De diensten blijken achteraf discrimineren en niet transparant geweest te zijn, waardoor de OPTA als toezichterhouder op de telecommarkt zijn werk niet goed kon verrichten, zo laat de telecomwaakhond weten.

Met de overeenkomsten gaf KPN de twee bedrijven selectieve prijsvoordelen en kon het telecombedrijf deze als klant behouden, stelt de OPTA. Maar dit is niet toegestaan omdat KPN, vanwege zijn grote marktaandeel, is gebonden aan bepaalde prijsvoorschriften om concurrenten op de markt van vaste telefonie een kans te geven.

De omzet van beide diensten wordt geschat op circa 4,5 miljoen euro. "KPN is al eerder voor vergelijkbare overtredingen beboet en has dus beter kunnen weten. Dat heeft geleid tot een verhoging van de boetes", aldus OPTA-voorzitter Chris Fonteijn.