KPN heeft een aanbesteding van Rijkswaterstaat gewonnen om mobiel internet voor de binnenvaart, cruciaal voor de Nederlandse economie, te verbeteren.

Afhankelijk van 3G en WiFi

De slechte dekking op het water is al jaren een nijpend probleem, omdat de schippers volledig afhankelijk zijn van mobiel internet. Steeds meer essentiële informatie, zoals waterstanden en stremmingen, komt via het internet.

Rijkswaterstaat heeft de zwarte gaten in kaart gebracht en KPN gaat ze nu opvullen, met 1,4 miljoen euro van de overheid. Hiervoor worden op 27 punten langs de vaarwegen verbeteringen in het 3G netwerk aangebracht, o.a. door het bijplaatsen van 3G zendmasten, meldt KPN.

De binnenvaart is belangrijk voor de Nederlandse economie, waarin logistiek en transport een centrale rol spelen. Vanuit de havens, vooral Rotterdam, wordt heel Europa bediend. De Nederlandse binnenvaartsector is goed voor meer dan 50 procent van alle transport over de Europese binnenwateren.

Alleen KPN-klanten profiteren

Opmerkelijk is wel dat alleen schippers die KPN-klant zijn van de investeringen kunnen profiteren. “KPN heeft met deze opdracht de mogelijkheid gekregen om specifiek voor de binnenvaartschippers haar netwerk aanzienlijk te verbeteren”, meldt het telecombedrijf.

Nick van Haag, projectleider bij Bureau Telematica Binnenvaart, belangenbehartiger van de sector in ict-zaken, is dan ook enigszins sceptisch. “Elke verbetering is welkom, maar dit is maar de helft van de oplossing. Het is fijn voor klanten van KPN, maar anderen zijn er niet mee geholpen.”

Rijkswaterstaat laat weten dat er in de aanbesteding "in principe" ruimte was voor meerdere aanbieders en dat twee partijen zich hadden aangemeld. "De eis was wel dat er garanties gegeven moesten worden ten aanzien van de te realiseren verbetering. Vervolgens heeft KPN als enige partij een aanbieding gedaan, de andere partij niet", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Meer WiFi-hotspots

Een tweede aanbesteding, voor WiFi-hotspots bij havens en ligplaatsen van binnenvaartschepen, wordt naar verwachting eind mei gegund. Hiermee is 1,1 miljoen euro gemoeid.

UPDATE: toelichting van Rijkswaterstaat over aanbesteding toegevoegd.