De website KPNGlasvezel.nl is afgelopen vrijdag al in alle stilte in de lucht gegaan. KPN achtte het niet zinvol er veel ruchtbaarheid aan te geven omdat zijn aanbod nog is beperkt tot een aantal huishoudens in vijf gemeenten waar partner Reggefiber het glasvezelnetwerk aanlegt. "Het is eigenlijk meer een pilot", aldus een woordvoerder van KPN. De diensten worden aangeboden in Almere, Son en Breugel, Uden, Veghel en Elburg.

Het bedrijf biedt drie verschillende tripleplay pakketten aan. Brons kost 65 euro per maand en biedt 30 Mb/s download en 3 Mb/s uploadsnelheid, gratis bellen naar vaste telefoonnummers en een TV-pakket van circa 50 kanalen. Voor 80 euro haalt de glasabonnee het Zilver-pakket in huis, met 50 Mb/s down, 5 Mb/s up en 70 tv-kanalen. Goud kost 110 euro en biedt 60 Mb/s down, 6 Mb/up en 100 kanalen.

De reden dat de geboden download- en uploadsnelheden zo asymmetrisch zijn komt niet door technische beperkingen, maar is puur een 'economische beslissing op basis van marktonderzoek', verklaart de KPN-zegsman desgevraagd.

FttH in de koelkast

Een andere belangrijke reden dat KPN glasvezel voor consumenten nog niet van de daken schreeuwt is dat het bedrijf welbewust verdere investeringen in Fiber to the home (FttH) heeft bevroren. Het concern wil namelijk eerst zekerheid van toezichthouder OPTA dat het deze investeringen ook kan terugverdienen, zo meldde het bedrijf vorige week al naar aanleiding van de ontwerpbesluiten van OPTA.

"Onze aandeelhouders accepteren niet dat we doorgaan met glasvezelprojecten als niet duidelijk is of OPTA met allerhande regulerende maatregelen komt", aldus de zegsman van KPN.

OPTA beweert op haar beurt dat deze besluiten investeringen juist zullen stimuleren, al zijn die niet noodzakelijkerwijs van KPN. 'Uiteraard kan KPN, net als elke andere marktpartij, investeringen doen en die met 'redelijk rendement' exploiteren", aldus de zegsvrouw van OPTA desgevraagd. Dat uitgangspunt geldt voor zowel het VDSL-netwerk dat KPN nu uitrolt als huidige en toekomstige FttH-projecten.

Maar KPN wacht liever de definitieve besluiten van OPTA af alvorens een sprong richting FttH te maken en zal pas later een besluit nemen over eventuele verdere investeringen.

Voor KPN gelden aparte regels

Het bedrijf heeft als 'aanmerkelijke marktmacht' nu eenmaal een status aparte voor de OPTA. Voor KPN geldt de automatische verplichting om de door het bedrijf aangelegde (glasvezel-) netwerken open te stellen voor anderen. Andere investeerders hebben die plicht in beginsel niet.

Of de nieuwe joint-venture van ReggeFiber en KPN, waarin die laatste een minderheidsbelang heeft, ook onder het strenge 'KPN-regime' gaat vallen, kan de toezichthouder nog niet zeggen. "Eerst moet die joint-venture ├╝berhaupt nog worden goedgekeurd door de NMa", zegt de woordvoerster van OPTA.