Het bedrijf wil het netwerk gebruiken om (grote) bedrijven Mobile Office Online aan te bieden. Met deze service kunnen medewerkers mobiel toegang krijgen tot diensten op het bedrijfsnetwerk, zoals het eigen intranet of e-mail.

Voorlopig zijn er al twee bedrijven, IBM en Interpolis, aangesloten op het GPRS-netwerk van KPN. KPN is nog in overleg met andere grote bedrijven. Ondernemingen kunnen gebruik maken van de internetdiensten van KPN-dochter XS4ALL. In de toekomst zullen ook andere internet service providers op het netwerk worden aangesloten.

Data kan via GPRS in principe vijf tot zes maal zo snel worden verstuurd dan via het traditionele GSM-netwerk. Volgens KPN-woordvoerder Martine Kooreman wordt die snelheid voorlopig nog niet gehaald. "Op dit moment zijn de gebruikte toestellen nog niet snel genoeg. We verwachten dat volgend jaar genoeg toestellen beschikbaar zijn die volledig gebruik kunnen maken van de snelheid van het systeem."

Om het GSM-netwerk geschikt te maken voor gprs heeft KPN zo'n 200 miljoen gulden geïnvesteerd. "Het was vooral een kwestie van nieuwe software installeren", zegt Kooreman desgevraagd. Om de volgende generatie mobiele telefonie, UMTS, aan te kunnen bieden moet er een geheel nieuw netwerk worden aangelegd. "KPN ziet het aanbieden van GPRS als een ontwikkelingsfase naar mobiele datacommunicatie. Het zal zeker nog twee jaar duren voordat de eerste diensten op UMTS beschikbaar komen", aldus Kooreman.

Kooreman verwacht dat de dienst 'zeker voor de consumentenmarkt' beschikbaar komt, maar niet voor medio 2001. Ook hier speelt de beschikbaarheid van toestellen een rol.

Het GPRS-systeem is een zogenoemde pakketgeschakelde techniek, in tegenstelling tot de circuitgeschakelde techniek van GSM. Bij GPRS wordt de te verzenden informatie tijdens het sturen in stukjes (pakketten) verdeeld, waardoor de lijn niet voortdurend bezet blijft. Op deze manier wordt het netwerk efficiënter gebruikt waardoor de snelheid vergroot wordt.