Tal van gemeenten en woningcorporaties nemen initiatieven voor de aanleg van glasvezelnetwerken. Als netwerkbedrijf met jarenlange ervaring in de aanleg en het beheer van glasvezelinfrastructuren denkt KPN graag met hen mee. Het is zeker dat glas een rol speelt in de toekomst.

Met het oog op die toekomst gaat KPN ook door met het steeds verder 'verglazen' van zijn infrastructuur. Toch moet intussen niet vergeten worden dat er op de korte termijn en tegen veel geringere kosten voor de BV Nederland heel veel winst te halen is uit een slimmer gebruik door alle partijen van de huidige telecommunicatienetwerken via koper, coax, umts (mobiel) en of wifi (draadloos). Gemeenten en woningcorporaties zouden vooral de ontwikkeling van breedbanddiensten op het gebied van zorg, onderwijs en veiligheid moeten stimuleren.

De opmars van breedband verloopt razendsnel. Was het in 2001 nog alleen weggelegd voor een kleine minderheid, eind 2006 zal maar liefst 50 procent van de Nederlandse huishoudens een breedbandaansluiting hebben.

Diensten

Breedbandinfrastructuren (zoals adsl) maken tal van commerciële en maatschappelijke diensten mogelijk. Met behulp van informatietechnologie kunnen maatschappelijke uitdagingen op het gebied van onderwijs, zorg, mobiliteit en veiligheid worden aangepakt. Zulke diensten moeten verder worden ontwikkeld.

Zo heeft KPN het initiatief genomen om de ontwikkeling van nieuwe diensten op het terrein van zorg en onderwijs te versnellen. Een succesvol voorbeeld hiervan is ThuiszorgOnline: interactieve zorg op afstand, bijvoorbeeld een visuele controle op dagelijkse medicatie of het online in de gaten houden van patiënten. Verder hebben 8.000 scholen het gratis adsl-aanbod van KPN succesvol toegepast. Ook op het gebied van online-beveiliging en lokale radio en televisie biedt breedband uitstekende mogelijkheden.

Infrastructuur is een middel, geen doel; pas over een aantal jaren komt de veelbesproken glasvezel 'tot aan de voordeur' écht in beeld. Met het oog op de toekomst gaat KPN tot die tijd gewoon door met het steeds verder verbeteren van het dsl-netwerk en het 'verglazen' van zijn infrastructuur.

Fiber to the Curb

De hoofdwegen van het KPN-netwerk zijn al geruime tijd van glasvezel, en eind 2005 zal KPN een pilotproject starten met 'Fiber to the Curb' (vdsl)-technologie. Nog een stap verder, 'Fiber Only', dus glas tot in het huis of kantoor, wordt door KPN momenteel al toegepast op bedrijventerreinen ('Fiber to the Office') en ontwikkeld voor nieuwbouwwijken ('Fiber to the Home'). Als er diensten zijn die glasvezel nodig hebben als infrastructuur, zal de markt daarin voorzien.

De ontwikkeling van nieuwe breedbanddiensten functioneert als vliegwiel voor een steeds breedbandiger netwerk en betekent een belangrijke impuls voor economische groei. Omgekeerd leidt een steeds breedbandiger netwerk tot de verdere ontwikkeling van diensten. Juist die wisselwerking zal Nederland helpen zijn internationale ict-toppositie te handhaven. Ook de massale overstap op breedband zal de ontwikkeling van commerciële en maatschappelijke diensten versnellen. Om die reden zal KPN in de komende jaren zijn netwerk en al zijn diensten via breedband laten lopen.

Eelco Blok is Corporate Strategy & Innovation Officer bij KPN