Alcatel is momenteel bezig met de grote upgrade op de breedbandinfrastructuur van KPN ter voorbereiding op de levering van triple play-diensten in Nederland. Het contract omvat een opwaardering van in totaal 1,3 miljoen dsl-lijnen. Hiermee kan KPN een grotere

bandbreedte aanbieden voor de eventuele levering van triple play-diensten. De volledige upgrade zal in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond zijn.

Omdat gebruik wordt gemaakt van zogenoemde multi-dsl-kaarten zullen abonnees naadloos kunnen overgaan naar de nieuwe adsl2+-technologie, zo belooft KPN. Vanaf dat moment moet de klant toegang kunnen krijgen tot breedbanddiensten als video-on-demand,

delay-tv en interactieve televisie.

KPN concurreert hiermee met onder meer Tele2, dat deze week bekendmaakte Versatel te willen overnemen. Ook Tele2 zet in op triple-play via het geavanceerde netwerk van Versatel.

KPN-dochter XS4ALL kondigde overigens recent een nieuwe abonnementsvorm aan - Ultra genaamd - dat gebruik maakt van adsl2+. Hiermee moeten in theorie snelheden tot 20 Mbps mogelijk zijn. Ultra is slechts voor een zeer beperkte groep van honderd klanten beschikbaar, tegen een maandbedrag van 99,95 euro.