De telecomleveranciers vallen de gebruikers massaal lastig met de meest spectaculaire aanbiedingen om het bellen met de mobiele telefoon of de vaste lijn onder de aandacht te brengen. Voor wie de boodschap nog niet door had: het is voordelig en voip wordt steevast als de aanjager van die zegening genoemd.

Maar de echte zegening van internetbellen is juist de onafhankelijkheid die de technologie met zich meebrengt. Dankzij open protocollen zoals sip is het mogelijk met een 'vaste' telefoon vanuit huis te bellen en vervolgens onderweg gebruik te maken van een applicatie op de computer.

Daarmee ben je altijd en overal bereikbaar onder je eigen naam of nummer. Bijkomend voordeel is dat door de standaard het wisselen van leverancier, vanuit technisch oogpunt, eenvoudig is.

Skype en Gizmo

Een aanbieder als Skype speelt het minder open, maar biedt de mogelijkheid tot chatten, uitwisseling van bestanden en zelfs videocommunicatie. De tool is privacyvriendelijk dankzij versleuteling en de manier waarop de gesprekken worden opgezet. De populariteit van zo'n online gemeenschap is groot. Op ieder moment van de dag zijn er wel zo'n drie miljoen mensen online met uitschieters naar bijna zes miljoen.

Ook het concurrerende Gizmo biedt dit soort voordelen en al moeten de gebruikers het daar zonder videoconferencing doen, de versleuteling tussen twee eindpunten zal ook daar in de nabije toekomst worden geboden. Afluisteren hoort dus ook hier tot het verleden.

Zelf ben ik ook voor het gemak gevallen en heb tientallen contacten in Gizmo en ruim 100 contacten in Skype. Dankzij de mogelijkheden om relatief voordelig te bellen, heb je eigenlijk geen traditionele telefonie meer nodig. Internetconnectiviteit volstaat.

Afsluiten

In de Verenigde Staten zijn datadiensten al zo geavanceerd dat het goed mogelijk is om zelfs vanaf een pda met mobiel data-abonnement een fatsoenlijk Skype-gesprek op te zetten. Maar in Nederland gaat dat zelfs met umts nog lang niet altijd lekker, omdat er soms teveel vertraging in de verbinding zit. Bovendien is 'flat fee' nog altijd gelimiteerd tot 1GB volgens de mobiele operators.

En dus zijn wlan-hotspots de oplossing. In Amerika is T-Mobile marktleider, omdat deze partij in veel hotels, openbare gelegenheden en luchthavens present is. Met voldoende toegangspunten en een grote bandbreedte lokken ze de gebruiker. Internetbellen werkt zelfs in overvolle lounges van luchtvaartmaatschappijen prima. In Nederland moet je bij KPN te biecht. Het bedrijf sluit je aan op stations, Schiphol en andere relevante plaatsen.

Maar wee diegene die Skype opstart, want hij wordt genadeloos voor tien minuten afgesloten. Het oude staatsbedrijf meldt via de webbrowser dat er teveel poorten zouden worden geopend. Wel betalen, geen connectiviteit dus. Een blokkade die effectiever lijkt dan het filteren van dit soort verbindingen door de Chinese regering. Wat dat betreft zou de nieuwe slogan beter kunnen zijn: KPN sluit je af!

Skype me op: brennodewinter

Brenno de Winter is medewerker van Webwereld.