De Stichting Preferente Aandelen B van KPN maakt wereldkundig dat zij zondag het verzoek aan de Raad vam Bestuur heeft gedaan om een buitengewone vergadering van aandeelhouders te organiseren. Daarin moet de blokkade die de buitenlandse overname door het Mexicaanse América Móvil van miljardair Carlos Slim tegenhield worden beëindigd.

In één klap bijna 50 procent

De stichting kreeg dit voor elkaar door het in één keer verzilveren van zijn opties op aandelen KPN en het daardoor in één klap bezitten van bijna 50 procent van de uitstaande aandelen. Het motief achter deze gifpil waren zorgen over de continuïteit, onafhankelijkheid en identiteit van KPN-onderdelen. De intenties van América Móvil – dat KPN volledig wilde overnemen - waren niet duidelijk, vond de stichting.

Overigens is de gifpil tegen een ongewenste overname hierdoor niet weggespoeld. Het bestuur van de stichting merkt nog op dat het recht op de preferente aandelen "onvoorwaardelijk en doorlopend is". Dit betekent dat er in de toekomst, "indien daar aanleiding toe is", opnieuw een stokje valt te steken voor inlijving door een andere partij.

Persbericht Stichting Preferente Aandelen B KPN - 11 november 2013