KPN stopt met het onderscheid maken tussen FttC (glasvezel tot in de wijk en vervolgens koper tot in huis) en VDSL (internet via de telefoonlijn, de opvolger van ADSL) abonnementen. Dat meldt het telecombedrijf op een pagina met veelgestelde vragen over een uitzending van Radar. Nu worden de FttC pakketten nog apart van VDSL aangeboden als glasvezel.

De wijziging heeft volgens KPN niets met de uitzending van Radar afgelopen maandag te maken. De wijziging was in juli al beslist.

Postcode

Volgens KPN zou het verkopen van FttC abonnementen naast het VDSL aanbod voor te veel verwarring zorgen onder klanten. “FttC of VDSL, dat zegt klanten helemaal niks, die willen gewoon weten wat ze kunnen doen”, zegt KPN-woordvoerder Stefan Simons. Vandaar dat klanten vanaf december op basis van postcode de techniek krijgen toegewezen die bij hen beschikbaar is.

Mogelijkheden

Iemand met een FttC aansluiting, kan dan alleen een abonnement aanvragen met die techniek. Is er alleen VDSL mogelijk, dan loopt de verbinding via VDSL. Hetzelfde geldt wanneer ergens alleen nog ADSL mogelijk is. KPN blijft de glasvezelverbindingen tot in huis (FttH) wel apart aanbieden. Simons: “FttC en VDSL zijn qua technologie weliswaar verschillend maar qua mogelijkheden hetzelfde. Vandaar dat we het niet meer gedifferentieerd aanbieden maar op basis van wat de klant kan krijgen.”

Haken en ogen

Daar zitten wel enkele haken en ogen aan. Er zijn namelijk verschillen tussen het aanbod van VDSL en dat van glasvezel tot in de wijk. Zo zijn abonnementen die dezelfde snelheid hebben bijvoorbeeld duurder bij FttC maar krijgt de klant dan wel weer extra's zoals meer tv-ontvangers. Ook ligt de snelheid van het duurste abonnement bij VDSL hoger dan bij FttC. De woordvoerder van KPN verwacht echter niet dat het onduidelijk is wanneer mensen met verschillende postcodes verschillende pakketten krijgen.