Met Mobile J/Speedy, zoals de dienst is genoemd, kunnen de honderd proefpersonen betalen als zij hun mobiele telefoon langs een apparaat halen. De betaling wordt verricht via NFC-technologie (Near Field Communication), vergelijkbaar met rfid-technologie.

De testpersonen hebben allen een Nokia 3220 gekregen waarin een NFC-chip van Philips is ingebouwd. Wie iets wil afrekenen start een programma op zijn mobiele telefoon. Dit is beveiligd met een pincode. Als het is opgestart, blijft de software maximaal twee uur nog actief. Dit is uit veiligheidsoverwegingen.

Hoewel de hele betaling niet over het mobiele netwerk gaat, is KPN bij de proef betrokken omdat het bedrijf nog zoekt naar een goed businessmodel, zo zegt Erik Eising, directeur Innovatie bij KPN Mobiel. Het telecombedrijf zou graag toegang bieden tot meerdere NFC-toepassingen waarvoor de consument dan maandelijks een vast bedrag betaalt.

Voorwaarde voor de testgebruikers is dat ze een creditcard hebben van het Japanse bedrijf JCB. "We voeren wel gesprekken met banken, maar niet met de grote creditcardmaatschappijen Visa of Mastercard", aldus Eising. "Ook willen we uitvinden hoe de Nederlandse consument staat tegenover mobiele betalingen."

Hoe lang de proef duurt, is nog niet bekend. "De proef is voor een onbepaalde tijd. We zien wel hoe het loopt", bevestigt KPN.

Volgens de betrokken partijen is dit de eerste proef met zogeheten contactloze mobiele betalingen in Europa. Bij Mobile J/Speedy zijn naast KPN en JCB ook Nokia, CCV Holland, Gemalto, NXP Semiconductors (Philips), Paysquare en Vivotech betrokken.