KPN wil de technologie gebruiken om hd-content van het internet naar de televisie te kunnen streamen, stelt Tom Demets, salesmanager van Devolo, tijdens een interview op de Cebit in Hannover. De fabrikant levert de technologie aan KPN.

KPN zou daarmee de eerste Nederlandse telecomaanbieder zijn die Homeplug op zijn apparatuur ondersteunt. De provider heeft al sinds 2006 interesse in de technologie, maar moest eerst problemen met zijn settop boxen oplossen.

Een woordvoerder van KPN bevestigt de plannen, maar kan geen datum noemen waarop de aanbieder Homeplug-producten wil aanbieden.

Netwerk over elektriciteitsdraden

Homeplug verzendt data over de stroomdraden binnen een huis of kantoor en vervangt daarmee ethernetkabels of Wifi. Homeplug haalt transmissiesnelheden van maximaal 200Mbps. Hoewel daar in praktijk zo'n 85Mbps van overblijft, is dat nog altijd voldoende om tegelijkertijd 4 televisies van een hd-signaal te voorzien. Wifi zou daarvoor onvoldoende betrouwbaarheid en capaciteit bieden.

Homeplug lijdt momenteel een sluimerend bestaan. Volgens gegevens van de Homeplug Alliance, de eigenaar van de standaard, zijn er wereldwijd zo'n 16 miljoen apparaatjes met de technologie verkocht. Vooral losse adapters die gebruikers direct in het stopcontact steken zijn populair, maar fabrikanten zien ook een groeiende interesse om de technologie in te bedden in bijvoorbeeld stekkerdozen en settop boxen.

Hd-tv reddende engel

De alliantie hoopt nu dat de opkomst van hd-televisiekanalen de vraag naar Homeplug zal aanwakkeren. Wifi volstaat doorgaans voor het 'normale' internetverkeer, maar biedt onvoldoende bandbreedte voor video van hoge kwaliteit. KPN heeft Homeplug daarom nodig om hd-videodiensten bij de consument in de woonkamer te krijgen. Bovendien zouden veel consumenten problemen hebben bij het instellen en aansluiten van hun netwerk.

"Homeplug wordt momenteel gezien als een problem solver en business enabler," zegt Demets.

Inbedden in apparaten

Door Homeplug in te bedden in bestaande producten hoeven consumenten bovendien niet langer bewust op zoek naar de technologie. Want in praktijk blijkt dat eindgebruikers de technologie slecht kennen, geeft Frédéric Onado toe, marketingmanager voor SPiDCOM en vice president van Homeplug Europa, toe.

"Iedereen heeft de plug-in producten gezien maar ze snappen niet precies wat het is. De ingebedde producten lossen dat probleem op."

Homeplug is daarom ook blij met de ondersteuning van Intel. De chipfabrikant heeft zich na een jarenlange afwezigheid in 2005 opnieuw aangemeld bij de alliantie en levert ook de voorzitter. Ook probeert de organisatie de standaard bij het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) als officiële standaard te deponeren.

Onado hoopt dat status van officiële standaard grote technologiefabrikanten zoals Philips en Sony over de streep trekt, zodat zij de technologie in bijvoorbeeld televisies inbouwen.