Het telecombedrijf voert tussen juli en september in de regio Drenthe testen uit met mobiel internet via hspa (high speed packet access) en wimax. Hspa is een technologie met de downloadsnelheid van hsdpa (high speed downlink packet access) en de uploadsnelheid van hsupa (tot maximaal 5,7 Mbit per seconde).

"De testen lijken technisch zo succesvol dat de conclusie gerechtvaardigd is dat draadloos breedband ook mogelijk gaat worden voor huishoudens en bedrijven die nu nog uitgesloten zijn van een breedbandverbinding", aldus KPN.

Op basis van de testervaringen zal KPN een keuze maken voor één van de twee technologieën waarna het netwerk vanaf 2008 gefaseerd zal worden uitgerold. De keuze voor de technologie hangt onder meer af van de ervaringen met het bereik en de bijbehorende kosten en investeringen.

Veel huishoudens en bedrijven in landelijke gebieden kunnen nu geen breedbandverbinding krijgen omdat ze zich te ver van een telefooncentrale bevinden waardoor er te veel signaalverlies optreedt.

Volgens een woordvoerder van KPN zal een abonnement ongeveer net zoveel gaan kosten als een huidig breedbandabonnement bij Hetnet.

Wanneer alle landelijke gebieden beschikken over dekking voor mobiel breedband van KPN, kan het bedrijf nog niet zeggen. "Eerst houdt de overheid begin volgend jaar nog een veiling van hsdpa- en wimax-frequenties", aldus de KPN-zegsman. Op dit moment zijn naar schatting enkele honderdduizenden huishoudens en enkele tienduizenden bedrijven door hun ligging verstoken zijn van breedbandinternet.