Surfen met de mobiele telefoon in het buitenland wordt voor KPN abonnees mogelijk flink goedkoper per 1 maart, zo meldt het bedrijf. Daartoe heeft KPN samen met twee andere mobiele operators de onderlinge wholesale-tarieven voor data roaming verlaagd naar 25 cent per megabyte.

Dat is vier keer minder dan de huidige laagste prijs binnen de Europese Unie, zo meldt Reuters. Momenteel is het gemiddelde data roamingtarief van Europese mobiele operators ruim vijf euro per megabyte, aldus het telecombedrijf in een verklaring.

Daar het wholesale-overeenkomst betreft is echter nog niet duidelijk wat abonnees uiteindelijk zullen gaan betalen voor mobiel internetten.

Naast KPN doen ook de mobiele operator '3' (eigendom van het Hongkongse concern Hutchison-Whampoa) en de Poolse mobiele provider Play mee met de flinke tariefreductie. Tezamen bestrijken zij de tien Europese landen Nederland, België, Duitsland (KPN), Groot-Brittannië, Italië, Ierland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken (3) en Polen.

Brusselse druk

De actie is ingezet onder druk van eurocommissaris Viviane Reding, die al langer ijvert voor lagere roamingtarieven voor bellen en surfen. Eerder deze week kondigde concurrent T-Mobile ook al aan de tarieven voor data roaming in Europa te gaan verlagen, alleen werd ook nog niet bekend gemaakt hoeveel.

Stan Miller, baas van de mobiele tak van KPN, roept ook andere operators op het voorbeeld van het drietal te volgen.

Consumentenbond waakt

De Consumentenbond laat in een reactie aan Webwereld weten dat 'de bond verwacht dat ook de consument profiteert van de tariefsdaling en dat scherp in de gaten zal houden. Verder hoopt de bond dat de andere aanbieders KPN zullen volgen en ook hun tarieven naar beneden zullen brengen.'

De bond ageert al langer tegen de 'ongelooflijk hoge rekeningen die vakantiegangers bij terugkomst op de deurmat kunnen vinden.'