De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) meldde donderdag dat Dutchtone en Tele2Mobiel per 1 februari het zogenoemde aflevertarief met 9 procent zullen verhogen. Dat betekent dat Dutchtone en Tele2Mobiel meer geld vragen aan KPN voor doorverbinden van gesprekken. Voor de consument verandert de prijs van een gesprek van vast naar mobiel dan in principe niet. Die prijs wordt in de meeste gevallen door KPN bepaald. Dutchtone is niet blij met de actie van de Opta en de Consumentenbond. "In de berichten die zij hebben verstuurd, lijkt het net alsof wij trendsetters zijn, maar we zijn eigenlijk trendvolgers", legt Kevin Zuidhof van Dutchtone uit. "De andere telecombedrijven hebben begin vorig jaar al het aflevertarief verhoogd. We hebben het zolang mogelijk proberen tegen te houden." Tele2Mobiel, de kleinste mobiele operator in Nederland, beaamt dat. "Tele2Mobiel is een voorstander van het verlagen van de aflevertarieven, dat is namelijk gunstig voor de consumententarieven. Maar we zijn te klein om enige impact op de marktprijzen van aflevertarieven te hebben", zo verklaart Tele2Mobiel.

Teveel

De prijsverhoging heeft veel kwaad bloed gezet bij de Opta. De telecomwaakhond roept al twee jaar dat de tarieven die in Nederland berekend worden voor het bellen van vast naar mobiel te hoog zijn. De Consumentenbond is het daar mee eens. "We betalen met z'n allen veel teveel voor het bellen van vast naar mobiel en dat wordt dus nog meer", claimt de Consumentenbond. "Consumenten hebben geen idee meer wat bellen van vast naar mobiel kost, terwijl dat alsmaar duurder wordt. Hiervoor zou een vaste lage prijs berekend moeten worden", aldus de bond.

Bodemprocedure

Voor de Opta zijn de druiven extra zuur. Eind november stond de autoriteit voor de rechter tegenover de mobiele belbedrijven. De Opta eiste via de rechter dat de tarieven in lijn getrokken zouden worden met andere Europese landen. De rechter besliste echter dat er voorlopig geen uitspraak gedaan zou worden. Er werd een bodemprocedure gestart. Totdat daar meer duidelijkheid over is, kan de Opta niet ingrijpen bij onderlinge tariefsverhogingen.