De Europese Commissie stimuleert de halfgeleiderindustrie, omdat in vergelijking met Amerika en Azië de investeringen achterblijven. De komende 7 jaar zullen Brussel en regionale overheden 5 miljard euro pompen om onderzoek, ontwikkeling, innovatie én chipproductie te stimuleren. Dat staat in een nieuw plan van eurocommissaris Neelie Kroes. De hoop is dat private investeerders deze stimulans aangrijpen om ook vol in de sector in te zetten, tot 100 miljard.

Chipcluster Eindhoven/Leuven

De Commissie heeft drie geografische clusters geoormerkt voor speciale steun als “wereldwijd toonaangevende clusters” op het gebied van halfgeleiders”: Eindhoven/Leuven, Dresden en Grenoble.

Europa heeft veel chipfabrikanten, zoals NXP, STMicroelectronics, Infineon, ASML en Thompson, maar op de wereldmarkt hebben veel spelers ingeboet aan belang. Met de subsidie moet de branche weer wereldleiderschap gaan claimen.

Kroes: "Wij streven ernaar dat onze chipproductie verdubbelt, tot circa 20 % van de wereldwijde productie dus. Er moeten in Europa meer chips worden gemaakt dan in de Verenigde Staten. Als wij onze investeringen in goede banen leiden, kan dat doel zeker worden verwezenlijkt."

Europese chipzilla

Vorig jaar hamerde Kroes ook op het belang van de halfgeleiderindustrie voor de Europese economie. Toen pleitte ze voor het creëren van één grote speler, een soort Airbus voor chips.