Namen van de betrokken bedrijven worden niet genoemd, maar Philips bevestigt in een statement dat het de antitrustklacht ontvangen heeft. Het Eindovense elektronicabedrijf bereidt een reactie voor. Ook Panasonic zegt betrokken te zijn in het onderzoek.

Het onderzoek focust zich op prijsafspraken bij televisies met crt-schermen en crt-monitors voor computers. Een kartel van fabrikanten zou de prijs van crt-schermen kunstmatig hoog hebben gehouden. Eind 2007 deed Brussel onaangekondigde invallen bij enkele beeldbuisfabrikanten, op zoek naar bewijs.

Samsung, Panasonic

In een vergelijkbaar onderzoek van de Hongaarse antitrustautoriteiten werden Samsung, Philips, Chunghwa en Daewoo op de korrel genomen. In oktober gaf de Japanse overheid een boete van 37,4 miljoen dollar aan Panasonic, Samsung en LG voor het afstemmen van prijzen van crt-schermen.

Philips maakte tot 2001 crt-schermen, waarna het die activiteiten overhevelde naar de joint venture LG Philips Displays. In 2006 ging die joint venture failliet. Door de komst van plasma- en lcd-schermen wordt crt nauwelijks nog gebruikt, behalve in opkomende markten.