Eurocommissaris Neelie Kroes heeft de eerder voorgestelde drastische verlaging van roamingtarieven uit het telecomvoorstel geschrapt. Dat blijkt uit een recente conceptversie waarover Reuters beschikt.

Einde roaming, één telecommarkt

Het verlagen of zelfs afschaffen van roaming binnen de EU is een van de centrale punten van het plan, dat als hoofddoel heeft van de verschillende nationale telecommarkten één Europese markt te maken.

In een eerdere versie wordt nog in detail ingegaan op de maximum groothandelstarieven voor mobiele roaming van gesprekken, sms en data. Die tarieven zouden per 1 juli 2014 moeten zakken van 10 naar 3 cent per minuut voor gespekken en van 15 cent naar 1,5 cent per MB voor dataroaming.

Uit de laatste versie van het plan is de hele kwestie van roamingtarieven geschrapt. Volgens Reuters hebben verschillende grote telco’s zoals Deutsche Telekom, Orange en Telefonica hun bezwaren tegen de roamingplafonds aan Kroes kenbaar gemaakt.

Plan aangepast, doel hetzelfde

Neelie Kroes bezweert op Twitter echter dat het afschaffen van dure roamingtarieven nog steeds op de agenda staat en dat het artikel niet klopt. “Er zal nog steeds een einde komen aan roamingtarieven, het debat is niet over of, maar over hoe”, aldus de bewindsvrouw. Maar of en hoe deze kwestie in de geplande telecomverordening terugkomt is niet duidelijk. Kroes zal het plan op 11 september presenteren.

Uit de eerder gelekte conceptversie bleek al dat Kroes geen strikte netneutraliteit voorstaat en ruimte laat aan speciale internettolwegen, waar contentproviders isp’s betalen voor gegarandeerde doorgifte van data aan eindgebruikers. Een meerderheid van het Europarlement is echter voor een strengere netneutraliteit naar Nederlands voorbeeld.