Volgens Kroes is het zeer belangrijk om meer te investeren in Europese supercomputers. High Performance Computing (HPC) zoals supercomputers ook wel genoemd worden, is volgens haar een "cruciale aanjager" voor de Europese industrie en het creeëren van meer banen.

"Het zijn investeringen als in HPC die innovaties afleveren om het dagelijks leven te verbeteren. We moeten slim in dit veld investeren omdat we het ons niet kunnen veroorloven dit aan onze concurrenten over te laten", zegt Kroes in een verklaring.

Verdubbeling van budget

Daarom wordt er extra geld in gestoken. Het budget voor supercomputers wordt verdubbeld: van 630 miljoen naar 1,2 miljard euro. Supercomputers zijn volgens Kroes vooral belangrijk voor industriën die moeten vertrouwen op een combinatie van precisie en snelheid. Vooral in de auto- vlieg- en gezondheidssector.

1 triljoen berekeningen

De bedoeling is om met de investering een HPC te bouwen die meer dan 1 triljoen verwerkingen per seconde kunnen verwerken. Dit moet voor 2020 het geval zijn. De helft van de 1,2 miljard gaat naar ontwikkeling en de andere helft naar nieuwe "centers of excellence", waar "duizenden banen" worden geschept. Het geld gaat onder andere naar PRACE, het Partnership for Advanced Computing in Europe, waar nationale EU-fondsen samengevoegd worden voor onder meer industrieel onderzoek.

De snelste computer van Europa staat op dit moment in Frankrijk, de CURIE, en bezet plek nummer 9 in de ranglijst van 's werelds 500 snelste supercomputers. De Duitse HERMES staat op de 13e plek. De Nummer 1 op de lijst is de Japanse RIKEN, gevolgd door China en de VS op plek twee en drie.