Over het vierde kwartaal, dat tot eind januari liep, maakte het technologiebedrijf 351 miljoen dollar winst. Dit is 48 procent minder dan de 679 miljoen dollar die Dell in het laatste kwartaal van 2007 overhield. De winst valt fors lager uit dan de 496 miljoen die analisten hadden verwacht.

De omzet viel ook lager uit dan was voorspeld. Analisten schatten deze in op 14,2 miljard, maar uiteindelijk stokte de teller bij 13 miljard dollar. Dit betekent een daling van 16 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Op andere gebieden zijn er ook tegenvallende cijfers van Dell. De omzet uit servers daalde met 16 procent tot 1,35 miljard dollar, en het aantal verscheepte servers lag 18 procent lager. Dell haalde in het laatste kwartaal 17 procent minder omzet uit laptops (4 miljard dollar). Bij desktopcomputers is een daling van 18 procent te zien.

Steviger bezuinigen

Door de tegenvallende cijfers gaat Dell nog meer bezuinigen dan eerder al was aangekondigd. In april ging het om een bedrag van 3 miljard dollar, nu wil het bedrijf 4 miljard besparen. Of hierbij banen op de tocht staan, is niet bekend.

In het vierde kwartaal van 2008 heeft Dell naar eigen zeggen de productiekosten van elke computer al met 5 procent naar beneden gebracht. Dit kon onder meer door het sluiten van fabrieken en het uitbesteden van productie.