Met een plenaire stemming van het Europarlement is het 'roamingpakket', eindelijk door de Brusselse beleidsmolen heen. Eerder was de Europese Commissie en Raad van Ministers al akkoord.

Een sms'je vanuit een ander EU-land kost vanaf 1 juli aanstaande maximaal 11 eurocent, exclusief btw. Dat tariefplafond blijft de komende jaren gehandhaafd. Bellen vanuit het buitenland zal vanaf deze zomer maximaal 43 cent per minuut kosten en dalen tot 35 cent per minuut per 1 juli 2011. Het ontvangen van gesprekken tijdens een buitenlands bezoek zal dalen tot maximaal 11 cent in 2011.

Waterbedeffect

Mobiel surfen in het buitenland, dataroaming, kost vanaf 1 juli 2009 maximaal één euro per megabyte. Dit plafond wordt in twee jaar verlaagd tot 50 cent per MB.

Veel telco's hebben flink gelobbyd tegen de verlaging van de roamingtarieven. De operators hebben meermaals gewaarschuwd voor het waterbedeffect. Dat komt erop neer dat zij de misgelopen inkomsten door de opgelegde roamingplafonds gaan compenseren met binnenlandse prijsstijgingen.

Bill shock

Het gebruik van de mobiel in het buitenland was lange tijd een lucratieve melkkoe voor operators. Veel té lucratief, oordeelden de Europese gremia, het leidde tot 'choquerend hoge rekeningen' voor consumenten na terugkeer van vakantie of werkreis.

Zo kreeg een Duitser, nadat hij in Frankrijk een tv-programma op zijn mobiel had gedownload, bij thuiskomst een rekening van 46.000 euro. Dit probleem speelt overigens ook in de VS. Consumenten kunnen er nu voor kiezen dat de verbinding automatisch wordt verbroken zodra de factuur 50 euro bereikt, heeft het Europarlement nu bepaald.

Naar verwachting van het Europees Parlement zullen Europese consumenten tot 60 procent besparen op de kosten van het gebruik van hun mobiele telefoon in andere lidstaten. Te beginnen deze zomervakantie.