De nieuwe Intel processor is een directe concurrent voor onder meer de volgende week te lanceren Power7 chip van IBM en de nieuwe Sparc processor van Sun Microsystems. Al deze processors maken deel uit van de nieuwe generatie 64-bit chips die ontworpen zijn om fault-tolerant servers te draaien. De officiële lanceerdatum voor de Intel Itanium processor met de codenaam Tukwila was ingepland voor het eerste kwart van 2010 en zou maandag al gelanceerd worden. Dit is echter nog niet officieel bevestigd.

Uitstel

De ontwikkeling van de chip kende veel problemen in de aanloop naar de lancering en is meerdere keren uitgesteld. Dit kwam onder andere doordat Intel nieuwe technologieën zoals support voor DDR3 geheugen wilde inbouwen. Het uitstel van de Tukwila is vrij extreem geweest, maar over het algemeen is uitstel op zich niet uitzonderlijk in dit high end segment. Systemen die gebaseerd zijn op dit soort processors moeten namelijk bovenal robuust en betrouwbaar zijn.

Eigenschappen

De Tukwila is de snelste Itanium processor tot nu toe. Volgens Intel biedt de chip meer dan twee keer de prestaties van zijn voorganger en heeft het nanowerkje vele nieuwe opties op het gebied van scalability, betrouwbaarheid en virtualisatie. De chip heeft verder een quad-core ontwerp en zal een upgrade zijn voor de huidige Itanium 9100 serie uit 2006.

Opvolger De opvolger van de Tukwila is ook alweer bekend inmiddels. De codenaam is Poulson en hij zal gebruik maken van 32-nanometer technologie. Tukwila is nog gefabriceerd op de 65-nanometer wijze. Intel heeft aangegeven de Itanium serie nog 6 jaar lang in ontwikkeling te houden. Bron: Techworld