Google heeft na eerdere geruchten over een aanstaande onthulling nu alsnog de Nexus 5 uitgebracht. De nieuwe smartphone is per direct te verkrijgen in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Japan en Korea. India volgt binnenkort. Het bij Google's online-winkel Play te kopen toestel is simlockvrij en kost zonder mobiel contract tenminste 349 dollar, meldt Google.

KitKat voor meer smartphones

De Amerikaanse telco's en winkels Sprint, T-Mobile, Amazon, Best Buy en RadioShack brengen de Nexus 5 binnenkort uit. Het nieuwe pronktoestel van Android-maker Google draait versie 4.4 van dat mobiele besturingssysteem. Die release, officieel KitKat gedoopt, komt in de komende weken beschikbaar voor de Nexus 4, de Nexus 7, de Galaxy S4 van Samsung, en de Google Play-uitvoeringen van de HTC One.

Het is nog niet bekend of en wanneer KitKat uitkomt voor andere toestellen, van andere fabrikanten. Google prijst wel de lage systeemvereisten aan van de nieuwste Android-versie. Die kan toe met maar 512 MB geheugen. RAM is volgens Google één van de duurste onderdelen van een smartphone. "Tot op heden konden sommige lower-end Android-phones niet profiteren van recentere Android-releases vanwege geheugenbeperkingen."

'Onnodige achtergronddiensten verwijderd'

In KitKat zijn "onnodige achtergronddiensten" verwijderd en is het geheugengebruik van constant gebruikte functies teruggedrongen. Dat geldt niet alleen voor het OS zelf, maar ook voor daarop draaiende software zoals de Chrome-webbrowser en de YouTube-app.

Google stelt de Nexus 5 voor: