AU Optronics en zijn Amerikaanse dochterbedrijf zijn schuldig bevonden door een rechtbank in de Verenigde Staten. Het gaat om wereldwijd gemaakte prijsafspraken tussen vele grote producenten van LCD-schermen, geleverd aan computermakers als Apple, HP en Dell. Deze illegale activiteit heeft plaatsgevonden van 2001 tot 2006, hoewel sommige LCD-producenten al sinds 1999 prijzen onderling vastlegden.

Honderden miljoenen

Diverse antitrustonderzoeken door onder meer de VS en de EU hebben al meer veroordelingen, schikkingen en boetes van honderden miljoenen opgeleverd. Deze jongste veroordeling lijkt een nieuw record op te leveren: AU Optronics kan met maar liefst 1 miljard dollar worden beboet, meldt de Nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG.

AU Optronics is wereldwijd één van de grootste fabrikanten van LCD-panelen. Het bedrijf heeft niet meegedaan aan eerdere bekentenissen en schikkingen door andere schermmakers. Formeel zijn dat concurrenten die elkaar door de prijsafspraken echter niet beconcurreerden.

Maandelijks afstemmen

De leden van dit kartel hebben hun prijzen op elkaar afgestemd voor de schermen in computermonitors, laptops, tv's en mobiele telefoons. Dat is volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie gedaan op maandelijkse bijeenkomsten die in het geheim plaatsvonden in hotels, karaoke bars en theehuizen te Taiwan.

Het nu veroordeelde AU Optronics ontkent de beschuldigingen en zegt in beroep te gaan.