Het is het zoveelste hoofdstuk in de wereldwijde kartelzaak die zich sinds 2006 voortsleept. De leveranciers worden ervan beschuldigd tussen 1999 en 2006 prijsafspraken te hebben gemaakt voor schermen die nodig zijn in platte televisies, notebooks en monitoren.

Dell deed aangifte

Eind 2006 zijn de overheden van de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan en Zuid-Korea een onderzoek begonnen naar die kartelvorming. Sindsdien hebben betrokken directeuren en bedrijven al meer dan 890 miljoen dollar aan boetes betaald. Die boetes zijn uitgedeeld vanwege het benadelen van directe klanten van de schermenmakers, dus notebook- en tv-producenten. Onder meer Dell heeft aangifte gedaan.

De afkoopsom van 538 miljoen dollar die nu wordt betaald, is de straf voor het toebrengen van schade aan de klanten van die notebook- en tv-producenten, dus bijvoorbeeld winkelketens en distributeurs. Die betaalden door de prijsafspraken van het kartel uiteindelijk ook te veel voor de lcd-schermen. Daarnaast moeten vijf lcd-leveranciers meer dan 14,7 miljoen dollar betalen om rechtszaken te schikken in acht Amerikaanse staten.

Samsung draagt grootste deel

Het gaat om Samsung, dat dus 240 miljoen dollar betaalt, Sharp (115,5 miljoen), Chimei Innolux (110,3 miljoen), Hitachi Displays (39 miljoen), HannStar Display (25,7 miljoen), Chunghwa Picture Tubes (5,3 miljoen) en Epson Imaging Devices (2,9 miljoen). De zaak is hier waarschijnlijk nog niet mee gedaan, want de zeven bedrijven hebben ook moeten verklaren dat ze meehelpen om andere bedrijven te vervolgen.

Andere schermenmakers die nog betrokken zijn, zijn AU Optronics, een van 's werelds grootste in deze markt, LG Display en Toshiba. Die bedrijven hebben nog geen overeenstemming bereikt over een schikking.