Kim Dotcom, de geplaagde baas van MegaUpload, is boos. Het Haarlemse hostingbedrijf Leaseweb heeft de ‘grootste dataslachting’ ooit op zijn geweten, tweet Dotcom. Meermaals heeft hij de hoster verzocht om de 630 servers vol data te bewaren in het kader van de lopende rechtszaken in de VS en Nieuw-Zeeland, maar Leaseweb heeft alle data vernietigd, aldus Dotcom. “Zeer slecht nieuws: Leaseweb heeft alle MegaUpload servers gewist. Alle gebruikersdata en cruciaal bewijs voor onze verdediging vernietigd ‘zonder waarschuwing’”.

Een andere hoster van de gesloten opslagdienst MegaUpload, Carpathia, heeft uiteindelijk de data wel bewaard.

Leaseweb bevestigt dat de data onherroepelijk is gewist, omdat de meeste servers al weer in gebruik zijn bij andere klanten. Maar het is heel anders gegaan, vertelt Alex de Joode, security officer van Leaseweb, aan Webwereld.

MegaUpload gaf niet thuis

“We hebben de servers een jaar lang apart gezet. Toen hebben we in januari de vertegenwoordiger van MegaUpload, Ira Rothken, gemeld dat we van zins waren de data te wissen. Daar is geen reactie op gekomen en toe hebben we op 1 februari de data gewist. Pas drie weken geleden was het eerste daadwerkelijke contact en vroeg de Nederlandse advocaat van MegaUpload wat er met de data is gebeurd”, aldus De Joode.

Ten tijde van de spectaculaire inval bij Kim Dotcom vorig jaar januari moest Leaseweb eerst 60 servers van MegaUpload zelf offline halen. Die servers heeft de FIOD in beslag genomen en die zijn op transport gezet naar de VS, vertelt De Joode. Het gros van de andere MegaUpload infrastructuur bij Leaseweb was gehuurd. Deze 630 servers zijn dus na ruim een jaar in februari gewist en daarna weer in gebruik genomen door andere klanten.

MegaUpoad-verdachte in Nederland

De Nederlandse advocaat van MegaUpload, Aldo Verbruggen van Houthoff, bevestigt dat hij drie weken geleden contact heeft gehad met Leaseweb. Hij wil niet ingaan op wat er precies gebeurd is, maar schaart zich “uiteraard” achter de lezing van zijn cliënt Dotcom.

Daarnaast verdedigt Verbruggen ook nog een andere MegaUpload-verdachte, de Est Andrus Nomm, die zich in Nederland bevindt. Die is vorig jaar gearresteerd op instigatie van de FBI. De VS heeft om uitlevering verzocht maar de Nederlandse rechter heeft de zaak aangehouden, vertelt Verbruggen. Hij zou een ‘kleine schakel’ zijn bij het draaiende houden van MegaUpload.