De TikTegel is een digitaal speelbord zonder toetsenbord, muis of beeldscherm, maar met verder alle eigenschappen van een computer. Kinderen plaatsen voorwerpen het speelbord waarna de computer via spraak of lampjes terugkoppeling geeft. Zo leren zij bijvoorbeeld lezen of krijgen ruimtelijk inzicht. "Kinderen leren beter met tastbare objecten," verklaart ceo Pieter Boelens de gedachte achter het apparaat. Hij omschrijft de computer als een "leer-Nintendo".

De Broos van Erp prijs beloont innovatieve producten van jonge bedrijven en is ingesteld door het het Ministerie van Economische Zaken. De winnaar ontvangt een bedrag van 25.000 euro en werd woensdag avond bekend gemaakt tijdens de Nationale ICT Awards in Den Haag van brancheorganisatie ICT~Office.

Kostprijs: 795 euro

Eén exemplaar van de TikTegel kost 795 euro. De eerste modellen zullen op 2 juni in gebruik worden genomen op een school in Nederland. Op dat moment zullen er 3 tot 4 'leersets' beschikbaar zijn met elk minimaal 5 applicaties. Er is tevens management software beschikbaar waarmee de leerkracht de vorderingen van leerlingen volgt. Serious Toys verwacht dit jaar 1000 tot 2000 apparaten te verschepen.

De fabrikant ontwikkelt de software voor de TikTegel nu nog zelf en werkt daarvoor samen met educatieve uitgeverijen. In de toekomst verwacht Boelens dat spelfabrikanten en gamesontwikkelaars zelf software gaan ontwikkelen. Daarvoor is een speciale software development kit beschikbaar.

Serious Toys is het resultaat van een onderzoek dat in 2001 is opgestart aan het het Natuurkundig Laboratorium (Natlab) van Philips, waarbij onderzoekers een computer ontwikkelden zonder beeldscherm en toetsenbord. Omdat Philips de technologie niet via een van zijn divisies kon verkopen, heeft de firma deze in 2008 verkocht aan Prime Technology Ventures, een venture capital investeerder die eerder geld stak in onder meer eBuddy en Layar.

Ideëel karakter

Ondanks de betrokkenheid van de investeerder met harde winstdoelstellingen, benadrukt Boelens dat Serious Toys ook een sterk ideëel karakter heeft: "We denken dat het onderwijs hier beter van wordt," vertelt de ceo. "Dit is succesvol wanneer het zijn toegevoegde waarde in het onderwijs heeft bewezen. We sturen niet alleen op de doelstellingen van Prime Technology Ventures."

Na de educatieve markt verwacht Boelens te gaan uitbreiden naar de 'edutainment' markt. De TikTegel zou dan bijvoorbeeld gezelschapspellen zoals Stratego mogelijk kunnen maken. De prijs zal tegen die tijd vergelijkbaar zijn met die van een Nintendo spelcomputer, voorspelt Boelens.

Serious Toys is gevestigd in Den Bosch en telt 6 medewerkers.