Versie 8 van SAN/iQ komt in oktober beschikbaar en brengt volgens LeftHand in totaal 31 nieuwe functies met zich mee. Met de verplichte virtualisatiekost die de tijdsgeest vereist, gaan de verbeteringen vooral zitten in de thin provisioning en beheer van hulpbronnen. De volgens LeftHand drie belangrijkste nieuwe functies voor SAN/iQ 8 komen dan ook vanuit deze hoeken.

De eerste belangrijke toevoeging die LeftHand noemt is SmartClone, een functie die 'virtuele' replica's aanmaakt van volumes. Deze image zal vooral verwijzingen bevatten waardoor duplicatie van gegevens wordt voorkomen, zo zegt Larry Cormier, VP marketing bij LeftHand, tegenover Techworld. "Zie het als een soort deduplicatie, maar niet in de stream van gegevens, maar aan de backend-zijde." Daarnaast is volgens Cormier de thin provisioning-functie verbeterd. "SAN/iQ houdt met de nieuwe versie de applicatie eigenlijk voor de gek", zegt hij. "Een database kan bijvoorbeeld bij de SAN aankloppen en een terabyte aan data opeisen, ook als hij uiteindelijk maar dertig procent verbruikt. De software kan een applicatie wijsmaken dat hij de 'benodigde' ruimte tot zijn beschikking heeft, maar de ongebruikte capaciteit alsnog nuttig besteden."

Een tweede nieuwe geïntegreerde tool, Performance Manager, zet verschillende applicaties en/of VM's in kaart, en geeft in een grafische representatie aan hoeveel van de hulpbronnen door deze verbruikt worden. "Het is erg eenvoudig om een VM toe te voegen, en je krijgt al snel wildgroei", zegt Cormier. "Bovendien zit er een hypervisor tussen de VM en de daadwerkelijke hardware, wat het moeilijker maakt om de druk die een machine uitoefent op het storagenetwerk te meten." Met wat hij typeert als 'devirtualiseren' kan alsnog een overzicht gemaakt worden. Bij het aanmaken van rapportages maakt het component gebruik van het SNMP-protocol.

Het derde belangrijke verbeterpunt voor versie 8, Virtual Connectivity Manager, is volledig door virtualisatie ingegeven, zegt Cormier. De tool brengt de connecties in kaart, wat het beheer zou moeten vergemakkelijken.

Met de nieuwe software brengt LeftHand volgende maand drie nieuwe SAN-configuraties op de markt. Het instapmodel van de drie, de zogenaamde Starter SAN, biedt plek aan 12 tot en met 240 SATA-schijven, waarmee het vanaf 9 TB aan opslag kan behuizen. De middencategorie (Virtualization SAN) biedt het dubbele aan schijven, en begint vanaf de 10,8 TB SAS. De Multi-Site SAN is daar weer een verdubbeling van en is (zoals de naam aangeeft) bedoeld voor bedrijven met een enkele opslagomgeving voor meerdere locaties. De prijzen zijn respectievelijk 30.000, 90.000 en 170.000 dollar. Bron: Techworld