Het lijkt een broodje aap-verhaal, maar de koelkast kan je data redden. Ervaringsdeskundigen op het Internet bewijzen het, Adam Kempa is één van hen. De schijf in zijn laptop begon onheilspellende geluiden te produceren en de machine weigerde op te starten. Nadat de laptop even in de koelkast had gelegen, kwam de schijf weer tot leven. Die opleving was weliswaar van korte duur, maar lang genoeg om de data op de schijf veilig te stellen.

Getik in een harde schijf kan komen doordat de schrijfkoppen de fysieke schijven van de harddisk raken. Hierdoor kunnen de schrijfkoppen de schijf niet meer goed lezen, met dataverlies als gevolg. Door de schijf, of de hele laptop, in de koelkast te leggen krimpen de metalen onderdelen van de schijf. Die krimp kan net genoeg zijn om te voorkomen dat de koppen de schijf raken.

Helemaal zonder risico’s is koelkastmethode niet. Door de temperatuurverschillen kan er condens ontstaan. Die condens kan weer leiden tot kortsluiting van de elektronica. In dat geval heb je een groter probleem dan alleen een kapotte harde schijf.

Bron: Techworld