Het Chinese bedrijf Lenovo overweegt een overname van het noodlijdende BlackBerry. Na eerdere geruchten hebben beide bedrijven een overeenkomst getekend, waarbij Lenovo toegang krijgt tot de financiële huishouding van BlackBerry, meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Beide bedrijven onthouden zich van commentaar.

Vorige maand tekende BlackBerry een intentieverklaring met investeerder Fairfax voor de overname van de kwakkelende Canadese mobielmaker voor 9 dollar per aandeel, in totaal 4,7 miljard dollar, zo’n 3,5 miljard euro. Volgens de Amerikaanse krant zijn ook investeringsmaatschappij Cerberus Capital Management LP en BlackBerry-oprichter Mike Lazaridis nog in de race.

Lenovo is in vrijwel alles het tegenovergestelde van BlackBerry. De Chinese pc-reus boert goed als marktleider en verdient intussen meer aan de verkoop van mobiele apparaten dan aan pc's. Winst na winst wordt de afgelopen kwartalen geboekt, iets wat CEO Yang Yuanqing eerder deze maand nog tot een genereuze daad bracht.